България с 2 медала от Евро 2016 в Амстердам (ОБЗОР)

България с 2 медала от Евро 2016 в Амстердам (ОБЗОР) | StandartNews.com

Два сребърни медала само за 5 минути спечели днес България от Евро 2016 по лека атлетика в Амстердам. Талантливата Мирела Демирева най-накрая изгря с отличие и при жените. Малшансът за българката свърши във финала в Амстердам, където спечели сребърен медал. В битката на олимпийския стадион тя постигна 196 см. Титлата спечели Рут Бейтия (Исп) със 198 см.

Отличието е първо от първенства при жените за 26-годишната Мирела. За последно България имаше медал от европейско през 2006 в Гьотеборг, когато Венелина Венева зае второ място.

"Пътят до този медал определено беше дълъг. Всъщност, не съм смятала колко отдавна не съм взиамала медал. Но... щастлива съм. Очаквах го и наистина дойдох тук за медал. А и за няколко минути България да спечели два медала - чувството е невероятно. Не може да се опише, може само да се почувства. Виждах се шампионка и преди и по време на състезанието. Бях решила, че ще се боря за най-доброто, пък каквото стане. Може би грешката беше в мен, че не скочих 198 см. Наистина опитите ми бяха много хубави, но бяха неуспешни. Така че не мога да обвинявам някой, че е скочил и затова имам сребърен медал", коментира Демирева след финала.

Пет минути след отличието на Мирела и неповторимата Ивет Лалова-Колио попълни колекцията си със сребро на 200 м. Тя си постави личен рекорд за сезона от 22,52 сек. Това е второ отличие на Ивет от европейски на открито. През 2012 в Хелзинки тя спечели титлата на 100 м. Софиянката е и еврошампионка на 200 м, но в зала от Мадрид 2001. Първа на 200 м в Амстердам е Дина Ашър-Смит (Вбр) с 22,37 сек (личен рекорд за сезона). Така за първи път след Евро 2006 в Гьотеборг страната ни има две отличия от първенство на открито на Стария континент.

"Много съм щастлива от този сребърен медал. Все още съм в елита на Европа. За мен вече всичко не се измерва само в победи и лични резултати, а в едно постоянство. Благодаря на всички за подкрепата. Продължаваме напред със 100 м", коментира след финала Лалова-Колио.

Поредно силно представяне на голямо първенство направи днес Радослава Мавродиева. Родената в Сливен атлетка зае престижното пето място вв финала на гюле на Евро 2016 в Амстердам. Решителен за нея бе третия опит в който тя постигна най-добрия си резултат от 18,10 м. За Мавродиева това е най-доброто класиране на европейско на открито. През 2012-а в Хелзинки тя зае шесто място във финала. Ивет, Мирела и Радослава бяха поздравени лично от министъра на спорта Красен Кралев и шефа на БФЛА Добромир Карамаринов.

"Фантастични български момичета. Каква гордост за България световни лидери на атлетиката като Себ Коу и Сергей Бубка да говорят за таланта и невероятната воля за победа на Ивет и Мирела, заяви министър Кралев пред двете.

Суперлативи за сребърните отличия на двете атлетки поднесе и президентът на БФЛА Добромир Карамаринов.

"Ивет показа за пореден път, че има запазено място в елита на Европа. Мирела спечели среброто и даде заявка за сериозен пробив и при жените. Сигурен съм, че Ивет ще покаже максимума и в спринта на 100 м в Амстердам. Желая успех и на двете, както и на Радослава на олимпиадата в Рио, категоричен бе президентът на БФЛА Добромир Карамаринов.

До финал в тройния скок достигнаха Георги Цонов и Момчил Караилиев. Първият записа 16,65 м и зе пето място в квалификацията, а втория е седми с 16,59 м. Златозар Атанасов остана 13-и и за 12 см не отиде на финала. Квалификацията бе прекъсната по средата за 50 мин, защото дъските за дълъг скок и на двата трапа поддадоха и трябваше да се търсят нови, за да не се стигне до контузии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай