Балъков пред "Кикер": Стадионът беше пълен, а аз плаках

Балъков пред "Кикер": Стадионът беше пълен, а аз плаках | StandartNews.com

Хората винаги ще помнят Магическото трио на "Щутгарт", радва се героят от САЩ'94

Авторитетното германско издание "Кикер" взе интервю по случай 50-годишния юбилей на Красимир Балъков. Пред журналиста Георг Холцнер играчът си спомня за един от най-силните периоди в кариерата си - 8-те години в "Щутгарт", който през 1995 г. плати за него 4 млн. дойче марки.

- Г-н Балъков, днес празнувате 50-годишен юбилей. Като обръщате поглед назад към своята кариера, кой е най-приятният Ви спомен?

- Имам купища спомени оттогава. Ако погледнем по-специално в Бундеслигата, може би не успяхме да постигнем доста неща, като да се класираме в Шампионската лига. Другият ми спомен е как спечелихме Купата на Германия (през 1997 г., 2:0 над "Енерги" на финала, Балъков играе цял мач, б.р. ).

- В личен план?

- Може би звучи странно, но става дума за един гол в 33-ия кръг през сезон 2000/01 г.

- В 90-ата минута срещу "Шалке", побеждавате с 1:0?

- Точно така! С него си осигурихме оставане в Бундеслигата (трагичен сезон за "Щутгарт", който завършва на 15-о място, б.р.). Цената на отпадането ни тогава щеше да струва изключително скъпо на всички в клуба. Успях буквално в последната секунда.

- Спасихте Вашия отбор и същевременно позволихте на "Байерн" и на бившия Ви съотборник да станат шампиони (загубата от "Щутгарт" оставя "Шалке" на второ място в крайното класиране, на точка след "Байерн", б.р.).
- Това го бяхме договорили с него още преди мача (смее се). Разбира се, не става дума за шеги. Но ние с него се видяхме преди мача и побъбрихме. Беше невероятен сезон с невероятен завършек.

- Друга глава от футболната история е Магическото трио. Спомняте ли си често за този период?

- Този спомен също е много приятен. Не само за мен, но за всички привърженици на "Щутгарт". Беше страхотно време, беше като мечта. А най-хубавото от всичко е, че тримата продължаваме да сме приятели и постоянно поддържаме контакти помежду си.

- Често ли се виждате?

- Не е много лесно, защото Джоване е върде далеч - чак в Бразилия. По-скоро се виждаме с Фреди, двамата с него известно време живяхме заедно (в периода, в който хърватинът работеше в "Черноморец", б.р.). Но всеки път, когато Джоване дойде в Германия, правим всичко възможно да се видим. Хората също си ни спомнят. За последно гледах мач в Хамбург и поне 3-4 пъти хората споменаха за Магическото трио: "Това бяха Елбер, Бобич и...". Реагирах и извиках: "Аз бях третият". Приятно ми е, че все още ни помнят и обсъждат. Особено по-младите, които само са слушали за нас. Да, ние написахме история и е чест, че това се коментира и до днес. Нас никога няма да ни забравят.

- Имаше ли защитници, които Ви правеха живота черен?

- Да. Стиг Тьофтинг от "Хамбургер" - мощен и заядлив - с него имахме тежки двубои. Или пък Дитер Айлтц от "Вердер", който обаче беше много внимателен. И с Щефан Ефенберг съм имал трудни двубои, даже веднъж се наложи да сме сменят в 20-ата минута, защото получил болки. Но той ми се извини.
- През 2003 г. си тръгнахте от "Щутгарт".

- Беше много специален момент, защото с Феликс Магат спечелихме участие в Шампионската лига. До последния кръг се борехме за второто място и победихме с 2:0 "Волфсбург", а аз отбелязах второто попадение от дузпа.

- Но това не беше всичко, нали?

- Не, на 29 май имах бенефис и той беше може би най-емоционалният момент в моята кариера. Всички места на стадиона бяха разпродадени, а аз се разплаках.

- Горд ли сте с постигнатото като футболист?

- Да. Като се обърна назад, съм доволен като професионалист. И съм изключително щастлив, че всички неща ми се получиха по този начин.

Какво искате да постигнете през следващите 50 години?

Преди всичко - да съм все така здрав. А като треньор - да си намеря клуб, в който да реализирам моята философия. За това се иска късмет: съчетание между правилния момент и правилното място.

- В такъв случай: Честит рожден ден!

Бала празнува
в тесен кръг

Краси Балъков отпразнува в тесен семеен кръг във Велико Търново половинвековния си юбилей вчера. По негово желание рожденикът е останал само в компанията на най-близките си хора, а всички останали ще го поздравят на специалния втори купон. Той ще бъде на 2 април - неделя, а на него ще се съберат всички негови съотборници от националния отбор, които имат възможност да присъстват. За съжаление, от празненството ще отсъства Трифон Иванов, който почина преди няколко седмици. Това ще е втори "сбор" за героите от САЩ за тази година, след като първия път се събраха с тъжно наведени глави на неговото погребение в старопрестолния град.

Германия поздрави
"магьосника"

Краси Балъков получи специални поздрави от Германия, където изкара част от най-силните си години като футболист. Бившият му клуб "Щутгарт", където игра 8 години, също се включи. "Всичко най-хубаво, Бала! Благодарим ти за всичко и ти пожелаваме всичко най-добро", оповести клубът в сайта си. Поздрави отправи и германското списание Spox: "Честит рожден ден на магьосника с топка Балъков, който днес става на 50 години", обяви изданието. Българският футболен съюз също го почете с поздрав и припомни богатата му кариера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай