Астрономи с калеври се точат на Бойко

Дискова херния вади от състава зам.-шефа на обсерваторията

Астрономи с калеври се точат на Бойко     | StandartNews.com

Ще ритат ли "Мечките" срещу "Бистришките тигри"?

За броени дни нестандартното ноу-хау за футболно дерби между младите астрономи от Рожен и отбора, в който е картотекиран премиерът Бойко Борисов, направи фурор в нета. По този начин учените търсят четвърт милион лева, нужни за оцеляване на обсерваторията до края на годината. Междувременно за астрономите се появи светлина в тунела и без да се надритват с трудно победимия тим от Бистрица.

Днес на заседание на правителството в София е поканено ръководството на научната институция, за да се стигне до решение на въпроса. Очакванията на учените са оптимистични въпреки недостига на пари в държавата. Екзотичната идея на младия учен Янко Николов за отбор на астрономите, който да събере пари за спасяването на НОА "Рожен", обаче със сигурност ще се коментира далеч след развръзката на казуса с парите за наука.

Големите истини се казват на шега, твърди Янко Николов. Той е оператор на големия телескоп в обсерваторията и автор на предложението за дербито с премиера.

"Идеята се роди за минути. Всичко стана на шега, но само донякъде. Надявах се така да привлечем вниманието", признава младият астроном. И допълва, че направата на клипчето с "поканата" за мача в You Tube му отнела часове.

"Можем да съберем отбор от 14 души с резервите - все млади учени, специализанти и докторанти в НАО "Рожен", разказва той. Всички те са учили, специализирали или правят своите докторантури в научната институция, но не живеят постоянно в планината  при звездите.

Григор Николов е единият от двамата постоянни обитатели на обсерваторията, който ще бъде част от отбора. Той е защитил научната си степен доктор в Гърция. "Острието" на тима, нападателят Кирил Стоянов, пък е на 28 години. И той е доктор по астрономия. Освен това е сред малцината млади учени, които и в реалния живот обичат да ритат за удоволствие на стадиона или на терен. Още двама докторанти към Института по астрономия към БАН - Георги Латев и Пламен Николов, ще се включат в отбора на учените.

Инициаторът на дербито Янко Николов обаче е по-запленен от други видове спорт. Той е запален катерач и повече от 8 години сериозно се занимава с алпийски дейности. За да стане оператор на двуметровия телескоп в обсерваторията, роденият в Карнобат млад астроном е преминал през 4-месечно обучение.

"Длъжността на технически сътрудник изисква доста умения, защото без нея астрономът наблюдател няма да може да си свърши добре работата", разказва той. Според него да се борави с огромния телескоп не е по-трудно, отколкото да се намерят пари за поддръжката му.

Скоро Янко ще завърши и образованието си по астрономия в СУ "Климент Охридски". Смята, че ще се справи с ролята на ляв халф, която му е поверена в отбора. Футболът не е негова страст, заел се с идеята само заради благородната кауза да има астрономическа наука на Рожен. Признава, че не е очаквал такъв отзвук от закачката с мача, нито пък че ще се превърне в сензация.

"Голямата мечка" е съзвездието, което най-добре отговаря на нашия отбор - защото тя е защитен вид, пъргаво и много умно животно. Нищо че я мислят за тромава и бавна", със завидно чувство за хумор обяснява Николов. Смята, че на  "Бистришките тигри" ще приляга най-много съзвездието Рис или Лъв. Убеден е, че до сблъсък на терена няма да се стигне. Но пък вярва, че щом гласът им е чут, всичко ще бъде наред.

Според него през последните 23 години от началото на прехода младите и будни хора са движили събитията в страната. И определя своята идея като адекватна на ситуацията, в която влезе науката ни и обсерваторията в частност.

"Аз няма да се включа в отбора заради дисковата херния", смее се пък Никола Петров, зам.-директор на обсерваторията. Той обаче е категоричен, че няма здравомислещ човек в държавата, който ще затрие от лицето научна институция като НАО Рожен, която е световно призната.

"Ако управляващите погледнат на идеята за футболно дерби като закачка, това ще е само дивидент за тях", смята Петров. Не крие обаче, че тя е дошла далеч преди поканата за сериозни разговори, които ще се проведат днес на "Дондуков".

Ако проблемът с парите не се реши, звездният комплекс ще трябва да затвори до 10 декември. А после, за да се възстанови дейността му, ще бъдат нужни между 10-15 млн. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай