Анди Мъри спечели историческа титла на US Open

Шон Конъри и сър Алекс Фъргюсън аплодират сънародника си от трибуните

Анди Мъри спечели историческа титла на US Open  | StandartNews.com

Ню Йорк. Анди Мъри спечели Откритото първенство на САЩ по тенис - US Open. На финала шотландецът победи миналогодишния шампион Новак Джокович със 7:6 (10), 7:5, 2:6, 3:6, 6:2 за четири часа и 54 минути. Мъри е първият британец, който печели трофей от турмнир от Големия шлем от 1936 г. насам, когато триумфира Фред Пери. Последният британец, който спечели US Open пък е Лорънс Дохърти през далечната 1903 г.

Срещата беше наблюдавана от редица популярни личности, сред които мениджърът на "Манчестър Юнайтед" сър Алекс Фъргюсън и актьорите Шон Конъри и Кевин Спейси. Първите двама са прочути шотландци. Това е най-успешната година в кариерата на Мъри, който преди месец стана и олимпийски шампион.

Иначе двамата започнаха да показват впечатляващ тенис с невероятни разигравания и борба за всяка точка още в първите геймове. Трябва да се отбележи, че силният вятър им пречеше доста в някои моменти.

В първия сет двамата си размениха по един пробив. Първо Мъри спечели подаването на Джокович без да загуби точка, но след това сърбинът върна пробива, както и следващия гейм, за да поведе с 2:1. Веднага след това последва 40:0 в полза на Мъри и 2:0. Шотландецът успя да реализира втория пробив в мача и да вземе подаването си, за да поведе с 4:2. Шотландецът обаче не успя да съхрани аванса си и допусна не само изравняване, но и Новак да поведе с 5:4 след много афресивна игра. При свой сервис Мъри не допусна грешка - 5:5. С гейм на 0, Джокович отново поведе - 6:5, но Мъри успя да изпрати сета в тайбрек. В него шотландецътспечели с 12:10 и така поведе в резултата след почти час и половина игра.

Вторият сет започна катастрофално за Джокович, който в продължение на четири гейма изобщо не успя да се противопостави на Ан Мъри. В следствие на това първата ракета на Великобритания го проби два пъти и натрупа комфортен аванс от 4:0. Сърбинът също отвърна с пробив и намали до 2:4. След това двамата спечелиха по веднъж при собствен сервис и резултатът стана 5:3 в полза на Мъри. Вместо да затвори сета при свой сервис, шотландецът допусна пробив в най-неподходящия момент. В крайна сметка Мъри спечели доста трудно следващите две части. Така след 7:5 поведе с 2:0 сета.

Джокович успя да се върне в мача в третия сет. Първоначално двамата си размениха по един гейм. Третият гейм в този сет бе първият от решаващо значение за неговия изход. Джокович проби съперника си. В следващите си сервирания двамата не допуснаха изненада. След това обаче шотландецът не успя да вземе подаването си в този сет за втори път и в крайна сметка Джокович надделя с 6:2 и съхрани надеждите си за защита на титлата.

Добрата игра на сръбската звезда продължи и той проби съперника си в самото начало, за да поведе с 2:0. Мъри успя да намали до 3:4, но за повече нямаше сили и Джокович изравни резултата на 2:2 сета след 6:3 в четвъртата част.

В решителния пети сет Мъри поведе с 3:0 след два пробива, но Ноле не се предаде и върна два гейма. До края обаче Мъри бе на ниво и стигна до 6:2, с което си осигури и победата. Преди последния гейм пък се наложи Джокович да получи медицинска помощ, защото получи схващания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай