Олимпийска звезда покори върха в световните ски

Двукратната олимпийска шампионка завърши пета в спускането в норвежки зимен център

Олимпийска звезда покори върха в световните ски | StandartNews.com

Звездата от САЩ Микаела Шифрин спечели Световната купа по ски алпийски дисциплини за пети път в кариерата си, но все още трябва да чака, за да изравни рекорда за всички времена за най-много победи.

Двукратната олимпийска шампионка завърши пета в спускането в норвежкия зимен център Квитфиел, където Кайса Викхоф Лий стана първата жена от Норвегия, спечелила състезание за жени в скоростна дисциплина.

Италианката София Годжа остана втора на 29 стотни от секундата, но взе малкия кристелен глобус в спускането за трета поредна година и общо за четвърти път.

Олимпийската шампионка от Пекин 2022 Корин Сутер от Швейцария завърши подиума с пасив от 41 стотни.

Петото място на Шифрин, коеот тя раздели с австрийката Рамона Зибенхофер, беше достатъчно, за да й осигури защитата на Големия кристален глобус и тя да вземе пети трофей след 2017, 2018, 2019 и 2022 година. Тя има 796 точки пред швейцарката Лара Гут-Бехрами, която се нареди 21-а. До края на сезона има седем състезания, а победа носи 100 точки.

При жените само австрийката Анемари Мозер-Прьол има повече Световни купи от Шифрин - шест.

Като цяло Шифрин е третият най-успешен алпиец, с петте тя се изравнява с Марк Жирардели от Люксембург, докато Марсел Хиршер от Австрия има най-много - осем.

С победа днес Шифрин можеше да изравни рекорда за всички времена на Ингемар Стенмарк от 86 победи в стартовете от Световната купа, след като тя подобри постижението на Линдзи Вон от 82 успеха при жените през януари.

Но американската звезда показа известна несигурност и не успя да стигне до подиума, след четвърто място в петъчния супергигантски слалом.

Предишният най-добър резултат на Кайса Викхоф Лий в спускане беше второто място в Кортина Д'Ампецо (Италия), преди два месеца. Миналия месец тя раздели бронзовия медал с австрийката Корнелия Хютер в супергигантския слалом на Световното първенство.

В неделя в Квитфиел предстои супергигантски слалом за жени.

В генералното класиране след 31 от 38 старта Микаела Шифрин води с 1792 точки, пред Лара Гут-Бехрами (Швейцария) с 996 и Петра Влъхова (Словакия) с 975 точки.

София Годжа взе малкия кристален глобус в дисциплината, след като води с 660 точки, втора и трета са съответно Илка Щухец (Словакия) с 451 и Елена Куртони (Италия) с 308 точки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай