50 страни ще участват на световното по полумаратон

50 страни ще участват на световното по полумаратон | StandartNews.com

София. Рекордните 50 страни от цял свят са потвърдили до момента участие в 13-ото световно първенство по полумаратон, което ще се проведе на 6 октомври 2012 г в Каварна. От излъчените от тях атлети 30 са стартирали и на маратона на завършилите на 12-и август олимпийски игри в Лондон. Шампионатът на планетата в Каварна ще се предава по телевизията пряко в 160 страни.

Морският град спечели домакинството на световното през 2010 г. в пряк двубой с мегаполиса Ню Йорк. Клипът за представянето на Каварна на изборите в Киев преди две години бе правен лично от известния български режисьор Андрей Слабаков.

Сред домакините на първенства на планетата по полумаратон до момента са Рио де Жанейро (Бр), Осло (Нор), Брюксел (Бел), Цюрих (Швейц), Ню Делхи (Инд) и Едмънтън (Кан). През 2014-а шампионатът ще се проведе в Копенхаген (Дан) - избран сред градове от шест държави, които се надпреварваха да го организират.

Сред големите шампиони печелили световното първенство по полумаратон са олимпийските първенци Пола Радклиф, Хайле Гебреселасие, Пол Тергат, които са и световни рекордьори по маратон. 

Първенството в Каварна бе включено в серията от пет големи прояви, с които Световната федерация по лека атлетика (ИААФ) отбелязва през 2012 г. своята 100-годишнина. Със своите 214 страни членки ИААФ е най-голямата организация в света. Шампионатът по полумаратон в Каварна се организира от БФЛА, Община Каварна и ИААФ. Почетен председател на организационния комитет на световното по полумаратон в България е вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Бюджетът на шампионата е в размер на 2,9 млн.  лв. Половината от тези пари са осигурени от ИААФ, община Каварна и спонсори на БФЛА. За останалите 1,4 млн. лв. федерацията по лека атлетика е кандидатствала с проект подаден през септември 2011 г пред министeрството на физическото възпитание и спорта. До момента отпуснатите средства от държавата за световното първенство са 800 000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай