Гришо разплака Кралството

Гришо разплака Кралството | StandartNews.com

През 1994 година България изживя американско лято. 20 години по-късно имаме английско лято! Гришо Димитров стигна полуфинал на "Уимбълдън", до първата му титла от турнир от Големия шлем го делят два мача!

Българинът удари шампиона Мъри в сърцето на британската империя

20 години след лудото американско лято България празнува с успех от "Уимбълдън". Григор Димитров свали короната от главата на местния идор Анди Мъри в сърцето на британската империя. Българинът детронира миналогодишния шампион пред погледа на британския принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън. Гришо направо унищожи шотландеца 6:1, 7:6 (4), 6:2 и постигна исторически триумф в турнирите от Големия шлем. Нашето момче вече е на 1/2-финал в Лондон, където в петък го чака Новак Джокович. Ноле се оплака от шума, идващ от мача на Гришо, докато се бореше с Марин Чилич на съседния корт. "Защо направо не пуснеш мача на таблото, за да го гледаме и ние", оплака се сърбинът на съдията.

23-годишният хасковлия си гарантира пробив в Топ 10. От понеделник хасковлията ще заеме най-малко девето място в световната ранглиста. За Димитров това е девета победа на трева и все още няма загуба на тази настилка от началото на сезона. Григор записа втори успех срещу Мъри и сложи край на серията му от 17 поредни победи в "Ол Ингланд клъб". Гришо вече си заслужи чек на стойност 440 000 паунда, което е близо 1 080 000 лв.

Уилям и Кейт, дошли да стискат палци за Мъри на свещената трева, нямаха повод за радост, но след края на мача аплодираха българина. Херцогът и херцогинята на Кеймбридж заеха места в кралската ложа на централния корт заедно с принцеса Беатрис и нейния приятел Дейвид Кларк. Там бяха комикът Майкъл Макинтайър, ръгби величието Сюарт Ланкастър, актьорът Хю Грант, певицата Луис Реднап. Наред с всички знатни особи на трибуните седнаха родителите на Григор Димитров. Мария и Димитър Господинов седяха заедно с треньорския екип на Роджър Рашийд.
Кейт реагираше като истински запалянко на всяко отиграване, а гримасите й пълнеха ежеминутно интернет. Съпругът й остана по-сдържан, но и той закри лицето си с ръце при няколко болезнени за Мъри отигравания. Кейти блестеше с кремава рокля на австралийския дизайнер Цимерман. На трибуните агонията на Мъри видя и неговата приятелка Ким Сиърс, която бе с розова рокля. Според "Дейли мейл" гаджето на Гришо Мария Шарапова също е гледала на живо мача на своя любим. Странно, ако е вярно, защото рускинята обаче не попадна в обектива на камерите и фотоапаратите.

Григор: Остават ми още два мача

"Това е като сбъдната мечта, развълнуван съм. Щастлив съм, че спечелих мача в три сета. Никога не е лесно срещу Анди, особено в родината му. Имах и малко късмет, а сега съм просто много щастлив", бяха първите думи на Гришо в интервюто на корта. Попитан дали смята, че противникът му не е играл на върха на възможностите си, отговори: "Още на загрявката усетих, че играта му не е на най-високото ниво, но за себе си се чувствах уверен. Знаех, че ще се получи хубав мач. Първият гейм ми помогна да вляза в ритъм и го задържах до самия край на двубоя. Ключовият момент бе тайбрекът, а в третия сет контролирах нещата". "Да, трудно е, когато играеш срещу приятел и трябва да се изправите един срещу друг, но в такъв случай един от вас трябва да спечели", коментира още Димитров. "Сега ми остава да изиграя още два мача, започвам подготовката за следващия".

Британският посланик се радва в "Туитър"

"Браво, Гриша"! Това написа в профила си в "Туитър" британският посланик у нас Джонатан Алън. И беше добавил хаштаг: #alwaysbeenabigfanofbulgariantennis (винаги съм бил голям фен на българския тенис). А половин час по-рано пратеникът на Нейно величество в София бе публикувал друг пост:" Добре де, временна слабост. Хайде Анди!".

На Острова: Спортната ни мъка няма край

Гришо Димитров удължи спортната ни мъка това лято, написа "Дейли Мейл". Изданието имаше предвид, че Анди Мъри е загубил рано короната по подобие на английските национали по футбол, които се провалиха още в групите на Мондиала. "Много разочарован съм от начина, по който започнах. Това му даде увереност още от самото начало", каза самият Анди. "Не е лесно, когато изоставаш с 0:2. Денят не бе добър за мен, а той игра солидно. Грешеше малко и пласираше добре ретурите. Всички показатели са в негова полза. Младите играчи стават все по-добри," анализира Мъри, който е добър приятел с Гришо.

Политическият елит в екстаз

Политици от всички спектъри честитиха на Гришо.
"Браво! Изключително постижение на Григор Димитров", написа еврокомисар Кристалина Георгиева. Столичният кмет Йорданка Фандъкова добави "БРАВО НА ГригоР ДИМИТРОВ!!! Категорична победа. Гордеем се с него и вече стискаме палци за полуфинала".

Ева Паунова, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, също изпадна в екстаз: "БРАВО!!! На Григор Димитров за тази легендарна победа. Иска ми се да подскачам от щастие в пленарната зала!".

Стенли Петров беше сред първите известни личности, които избухнаха в мрежата. Фамилия Малееви също похвали хасковлията.

Мистерия с бившата, не вижда топката

Стряскаща ситуация с главно действащо лице Серена Уилямс видяха зрителите на "Уимбълдън" късно във вторник. Лидерката в световната ранглиста, в тандем със сестра си Винъс, излезе за двубоя от трети кръг в схемата на двойки. Още по време на загрявката обаче ясно се видя, че нещо с бившата на Григор Димитров не е наред. Тя сякаш губеше ориентация, като на моменти дори не можеше да хвърли правилно топката и да изпълни сервис. Въпреки притеснителното си състояние тя реши да започне двубоя, но след малко картинката се повтори. След едва 3 изминали гейма Серина взе правилното решение и се отказа от участие. Със сълзи на очи американката напусна корта. Не е ясно какво точно се случи с нея и загубата й на ориентация. Все пак тя обяви, че в последните дни има вирусно заболяване, заради което не само е отпаднала физически, но има проблем и със зрението.

Бомба! 19-годишен отстреля Надал

19-годишният австралиец Ник Киргиос с успеха си над Рафаел Надал на "Уимбълдън" повтори постижение на испанеца. На същата възраст Рафа стана първият тийнейджър, който отстранява тенисист номер 1 в света. Киргиос сензационно изхвърли Надал от най-престижния турнир в света, побеждавайки го със 7:6, 5:7, 7:6, 6:3. Испанският левичар стори същото през 2005 г., но на "Ролан Гарос" в двубой срещу Роджър Федерер. Киргиос, който е 144-и в световната ранглиста, стигна до успеха срещу първата ракета в света след битка, продължила два часа и 58 минути. Младокът наниза 37 аса в срещата. В четвъртфиналите на надпреварата от Големия шлем Киргиос ще спори с канадеца Милош Раонич. Ник е с родители грък и малайзийка. Той сподели, че изказване на майка му го е разсърдило и в същото време мотивирало в навечерието на мача му с Надал. "Тя ми каза, че ще имам твърде малко шансове срещу Рафа, че той е много добър за мен", каза Киргиос.

Нашият сменя Маша само за Риана

Любопитни отговори даде Гришо в забавната анкета "Wimbledon Fan Quiz" с Кара Робинсън. Той беше попитан до кого иска да седи по време на мач, като изключи Маша Шарапова. "Труден въпрос. Един човек? Може ли да е певец? Ще избера Риана", отвърна Гришо. "Ако съм фен, скоро ще взема метрото за Уимбълдън", продължи нашият. "Мечтая за мач Макенроу - Борг. Искам Макенроу да спечели, но обикновено Борг го прави". Той сподели, че на Уимбълдън яде ягоди, после сандвичи през деня. Пие само вода. За добре прекарана вечер в Лондон Гришо има следната представа: "Ще отида да пазарувам на "Мейфеър", няма да ви лъжа. След това ще разгледам ресторантите, в Лондон винаги може да се разходиш и да откриеш нови малки ресторантчета зад някой ъгъл или бутикови магазини. Ще се оставя на усещането".

Хасково се поздравява с "Великолепний"

За пореден път родният град на Григор Димитров притаи дъх покрай негов мач. Вчера следобед заведенията на открито бяха пълни с фенове на тениса. Сред триумфа хората се поздравяваха с "Григор е велик" и "Гришо Великолепний", като му лепяха прозвището с голям ентусиазъм. Един от най-екзалтираните фенове беше шефът на спортното училище, където Григор завърши средното си образование - Генчо Генчев. Половин час след мача той все още дотолкова превъзбуден от резултата, че трудно си поемаше дъх.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай