Нова бомба с допинг отнесе щангите (Обзор)

Нова бомба с допинг отнесе щангите (Обзор) | StandartNews.com

Българи прецакаха българи, изригна шефът на федерация

Нов страхотен допингскандал гръмна в българските щанги. Целият национален отбор е дал положителна проба за забранения препарат станозолол. Това са 8 мъже и 3 жени. Отървал се е само Александър Димитров, защото е бил в чужбина. Федерацията е уведомена вчера сутринта от Международната централа за гафа. Проверката е била направени преди няколко дни в столичния комплекс "Диана" от пратеници на Световната антидопингова агенция (ВАДА). Най-малко това означава, че отборът ни няма да участва на европейското първенство в Грузия, което започва на 11 април. Най-вероятно ще има и 4-годишно наказание за всички състезатели, треньорът Иван Иванов ще изгори за 2 години.

Това е втори подобен случай, в който е замесен целият национален отбор. Два месеца преди олимпиадата в Пекин бяхме спрени от участие там, след като пак гръмнахме с допинг.

"За съжаление, целият ни спорт отива по дяволите. Защото българи прецакаха българи. Направихме разследване. Имахме управителен съвет и действахме. Взехме всичко, което са пили състезателите, и го пратихме в нашата лаборатория. Веднага се разбра - трибестан. Оказа се, че той неправомерно е бил смесен с въпросния забранен препарат станозол. Яд ме е за състезателите. Тамън бяхме вдигнали глава. Целехме се в световна титла и още по-високо от Олимпиадата. Изведнъж дойде писмото от Томаш Аян. Каквото и да говорим, спасение няма никакво. Нас никой не иска да ни чуе. Това е български продукт и той съсипа един български отбор", заяви специално за "Стандарт" шефът на федерацията по вдигане на тежести Неделчо Колев. Министър Красен Кралев се зае със скандала и привика треньора Иван Иванов, лекаря на тима и генсека Борислав Гидиков за обяснение.

Станозололът е синтетичен стероид, разработен в САЩ през 1962 г. Използва се при различни състояния. При хората - за лекуване на анемия, а при животните - за растеж на мускулите. Забранен е от употреба за спортни състезания от международната антидопингова федерация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай