България с първо поражение в Световната лига

България с първо поражение в Световната лига | StandartNews.com

Рино. Българският национален отбор по волейбол допусна първото си поражение в група А на Световната лига за тази година, след като отстъпи с 0:3 (19:25, 22:25, 21:25) при гостуването си на САЩ в Рино. Лъвовете имаха солидна подкрепа от трибуните, но значително отстъпваха на съперника си на блок, като в първите две части нямаха точка от този елемент, а прекалена статичност в защита не им позволи да останат в ключови разигравания особено във втория и третия гейм. С категоричният успех САЩ измести България от второто място във временното подреждане на групата, информира bgvolleyball.com.

Двубоят започна с неприятна серия за Янките, като наставникът на България Камило Плачи се видя принуден да вземе прекъсване при 0:4. Лъвовете взеха първата си точка при 1:6, а домакините продължиха да държат в пълен контрол случващото се на полето и на първата задължителна пауза бяха с пет точки преднина. Постепенно авансът им набъбна на седем при второто техническо прекъсване, като точките в актива на нашите идваха предимно от нападението на Цветан Соколов и Виктор Йосифов. Именно центърът ни записа две поредни точки от сервис, за да намали изоставането ни при 14:18. Този първи признак на пробуждане в нашите редици обаче бе спрян с прекъсване от съперника и за САЩ задачата да затвори гейма не би никак трудна при 20:15. С по пет точки за България в първия гейм бяха Соколов и Йосифов, като Лъвовете нито веднъж не успяха да спрат на блок с точка съперника.

Камило Плачи остави на полето за втората част Валентин Братоев, който замени Тодор Скримов в средата на първия гейм, а Стоян Самунев започна на мястото на Светослав Гоцев. Лъвовете вече бяха далеч по-уверени в представянето си в Рино и съумяха да поведат с три точки при 5:2 след блок-аут на Соколов. Пореден силен сервис на диагонала ни принуди домакините да изпратят посрещането си в нашето поле и Йосифов материализира ситуацията с нова точка за България и 8:4. За съжаление обаче само след няколко разигравания резултатът вече бе 8:8 и Камило Плачи спря устрем ана Янките с прекъсване. Последваха няколко разигравания точка за точка преди САЩ да дръпне с две при 14:12 и 16:14. В игра за България се върна Гоцев. Домакините сбъркаха няколко поредни сервиса, което ни позволи да останем на точка след тях при 17:18 и 18:19, но отново те бяха по-концентрирани в разиграванията след 20-а точка и си осигуриха комфорт от четири възможности да затворят гейма при 24:20. Нови седем точки към актива си в частта прибави Цветан Соколов, а българите продължаваха да няма реализиран блок.

В третия гейм българите редуваха силно представяне с колебливи изяви и след като поведоха с 3:1 позволиха САЩ да обърне резултата до 8:6 на техническото прекъсване. Последва добра серия на Вальо Братоев от сервис и 10:8 за Лъвовете. Наставникът на домакините Джон Спероу обаче взе прекъсване, което даде резултат и Братоев прати следващия си сервис в мрежата. Българите обаче останаха в добра позиция за спечелването на частта при 13:10, когато флот сервис на Георги Братоев доведе до точка за нашите след контра на Гоцев. Равенството отново бе възстановено бързо още при 13:13, но все пак България бе напред при техническото прекъсване с 16:14. Серия на Карсън Кларк за Янките обаче обърна резултата при 18:17 и вдъхнови домакините, които с няколко отлични спасявания в защита демонстрираха по-голямо желание да спечелят срещата. Възелът в гейма се разплете окончателно, когато Братоев опита нападение с Гоцев при посрещната топка на третия метър, което спря в мрежата за 21:24.

Цветан Соколов бе най-резултатен в двубоя с 18 точки. следван от Виктор Йосифов с 8. Мат Андерсън пък заби 15 точки за победителите, докато Карсън Кларк добави 11.

Вторият двубой е в неделя в Рино, отново от 5,30 българско време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай