Жилят София с милиони от SMS паркиране

Спорна обществена поръчка дава 5 млн. лв. на избрани фирми

Жилят София с милиони от SMS паркиране | StandartNews.com

София. С милиони левове ще бъде ощетен бюджетът на София от нова схема на организацията на SMS паркирането в центъра. Заплахата е нова обществена поръчка, подготвена от Центъра за градска мобилност, която ще елиминира сегашните участници и ще вкара нови на тяхно място - при крайно непрозрачни критерии и финансово неизгодни условия.

На пръв поглед поръчката, така както е обявена, акцентира върху отпечатването и доставката на винетни стикери за преференциално паркиране за живеещите в центъра на столицата и за служебните абонаменти за следващите 4 г. Някак между другото към тази дейност са добавени още две, напълно несъвместими с печатането на ценни книжа. Това е поддръжката на информационната система на Центъра за градска мобилност и осигуряването на паркирането със SMS. Зад обединението на тези дейности в една поръчка няма логика. В единия случай ще се оценява качеството и степента на защита на винетните стикери, които може да се печатат само от специализирани печатници със сертификат от финансовото министерство. Докато за другите две дейности трябва да се търсят софтуерни компании и фирми с опит в телекомуникациите.
На практика обаче изборът на изпълнител на тази сложна поръчка ще зависи единствено от фирмата, която може да отпечата въпросните винетки. В България такъв сертификат от финансовото министерство притежават две печатници - тази на БНБ и на "Демакс".

Не очакваме БНБ да се включи в конкурса така че отсега е ясно кой ще стои начело на консорциума, казват заинтересовани участници. Те се канят да атакуват поръчката в Комисията за защита на конкуренцията, защото до момента от Центъра за градска мобилност, който е възложител на поръчката, не са отговорили на предложението им за промяна на процедурата и разделяне на дейностите. Тяхното най-голямо притеснение е, че изборът на доставчик на софтуерни и телекомуникационни услуги за организацията на паркирането в София ще бъде едностранно направен от печатницата. Въпреки че нейната роля в цялостния обем на поръчката ще е нищожна - отпечатване на 9000 стикера годишно за сума не по-голяма от 50 000 лв. за четирите години.

Скандалното е, че се нарушават законовите разпоредби за равнопоставеност и недопускане на дискриминация при възлагане на търгове с публични средства, недоволстват заинтересовани участници. Те припомнят, че Законът за обществените поръчки забранява в обявленията и документацията на конкурсите да бъдат включвани условия и изисквания, които дават предимство или необосновано ограничават участието на фирмите.
Друго смущаващо обстоятелство около поръчката са по-неизгодните за общината финансови условия от тези в момента. Сега

общината получава над 90,5% от стойността на платеното със SMS почасово паркиране. В поръчката обаче е заложен по-нисък процент - до 85%. Остатъкът от 15% ще прибира фирмата, която обслужва този вид паркиране. При положение, че изборът е ограничен само до един кандидат, е повече от ясно, че той няма да предложи оферта по-ниска от 15%. Това означава общината през следващите 4 г. да прибира с 5% по-малко приходи от SMS паркиране. А това не е малка сума, като се има предвид, че месечно от тази услуга в бюджета на София влизат около 1 млн. лв.

Впечатление прави и голямата стойност на поръчката. Общината ще плати 5 млн. лв. на консорциума, който ще спечели, извън печалбата от 15% от парите от SMS. По сметки на запознати с разходите за печатане на винетки, за изработване и поддръжка на информационни системи и организацията по паркирането с SMS те

не би трябвало да надхвърлят 1,5 млн. лв. при сегашния оборот в синя и зелена зона. Дори зоните за платено паркиране да нараснат двойно през следващите 4 г., пак няма да се стигнат определените 5 млн. Трябва да се отбележи, че в тази поръчка не са включени талоните за паркиране. Но пък е дадена една смущаващо отворена формулировка - "поддръжката на информационната структура на всички начини на паркиране, различни от талони". В момента единственият алтернативен вариант на талоните е SMS. Ако в бъдеще общината въведе нови начини, като например автомати за самотаксуване, това означава ли, че одобреният изпълнител ще печели и от тях, без да е имал никакъв принос?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай