Женски пазар в парламента

Женски пазар в парламента | StandartNews.com

Депутатите обичат да се хвалят, че протестите и уличните блокади им влияят благотворно, а гражданският натиск ги стимулира да работят стегнато и отговорно. Резултатите обаче не са налице - два дни и половина не стигнаха Народното събрание да гласува член 1-ви от Закона за държавния бюджет за 2014 г. Едва вчера преминаха Рубикон и останаха да приемат приходите и разходите в хазната. Една от причините беше пороят от предложения на ГЕРБ за отпускане на допълнителни милиони левове субсидии за общини, от които са избрани съответните депутати. Опитите им да изкопчат някой лев не успяха, но пък поне техните гласоподаватели видяха, че макар и веднъж годишно, избраниците се сещат за тях.

Другата причина за размотаването стана поредицата от процедурни хватки, които новопокръстените опозиционери от партията на Бойко Борисов прилагаха на воля. Стигна се до над 25 прегласувания, 10 обяснения за отрицателен вот, 3 почивки, искания за проверка на кворума и отлагания заради недостатъчна наличност. Като цяло обаче представлението в пленарната зала не ставаше за гледане, а някои от разменените реплики между управляващите и опозицията би трябвало да са забранени за слушане за лица под 18 години. Стигна се до грозни сцени, характерни за Женския пазар и кръчмите извън луксозните квартали. В крайна сметка ГЕРБ дори си намериха пореден повод да поискат оставката на зам.-председателката на парламента Мая Манолова.

"В други години приемаме целия бюджет за два дни, а сега един член не можем за гласуваме два дни", възмути се зам.-председателят на НС Алиосман Имамов. Той обвини герберите във "времеядство". Имамов би имал право да недоволства, ако тупкането на топката не беше любима тактика и на неговата партия в минали времена. Разбира се, процедурната въртележка и изсипването на хиляди обречени предложения са приемлива тактика на всяка парламентарна група. Вярно е също, че държавният бюджет трябва да се огледа под лупа, доколкото е най-важният акт на парламента изобщо през годината. Проблемът е, че законодателите ни зациклиха в абсолютно безсмислени препирни и трикове, и завъртяха в кръг подобно на котенца, които си гонят опашките.

Изглежда хората във властта не само не са си взели поука от протестните вълни, които заливат страната от февруари насам, но правят всичко възможно да поддържат гнева на хората на високо ниво. По всичко личи, че нервите на БСП и ДПС са изпънати до крайност и на най-дребната закачка те отвръщат с непремерена агресия. ГЕРБ също преиграват с разрушителната си дейност без да си дават сметка, че и те са в черния списък на омерзените граждани.

Управляващи и опозиция са се увлекли да си подливат вода в игра с нулев резултат, докато рейтингите им дружно продължават да се свличат. Разправиите и блокирането на законодателния процес са най-краткият път към окончателната делегитимация на основните държавни институции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай