За Курт и Кънчо

Само у нас един пенис може да стане герой на седмицата

За Курт и Кънчо | StandartNews.com

Хората силно се интересуват от Кънчо. Смятайте колко скучно е всичко наоколо. Рисуван пенис е героят на седмицата. Не съм предполагал, че това изречение би могло да съществува. Идва Вини Джоунс. В парламента стават разни работи, карат се за бонуси. Убиват хора тук-там. Холандия пак ни блокира за Шенген. А рисуван пенис е героят на седмицата.
На моменти обичам тази страна. Толкова е продуктивна на абсурди, че взема да става забавно да живееш в тукашната периферия. Камю, Бекет, Йонеско и Кънчо - това са четворката крале на абсурдизма; и ние сме дали нещо на света, на който рядко му пука за нас, и често - с основание. Само тук е възможно на 3 март да се излее някакъв умопомрачителен патриотизъм, в който Левски и Ботев да заструят от фейсбук, а ден-два по-късно красивото социално общество да се развълнува от пениса Кънчо със същата възрожденска енергия. Разбира се, тук малко преиграхме с обвиненията в пошлост: не че не си е така, но пък пошлостта е атрактивна и прилепчива - затова от най-пошли съображения смятаме да обърнем внимание на въпросното изчадие Кънчо.
Все пак е герой на седмицата. Пичага някакъв.
Най-забавното е, че идеята е заимствана от Германия. Софийска община трябва да направи брошурка, която да ограмоти децата в слагането на презерватив, обаче на никой не му се занимава: копират една немска, а човечето, дето се казва Курт, прекръстват на Кънчо. Сега може ли такава тъпотия, толкова да няма какво да измислиш, ами да прекръстиш Курт на Кънчо. Има някаква сляпа вяра, от соца още, че щом нещо е германско, значи е голяма работа. Немците са толкова откачени, че продължават да дават заеми на Гърция. Доста наивна е икономически задоволената Западна Европа - комфортният живот избива в сериозни пристъпи на идеализъм с инфантилна основа. Брюксел например наскоро поиска климатици и играчки за прасетата: така че брошурките с пенисоподобния инструктор по презервативи Курт са просто част от европейския наивизъм, към който кой знае защо държим да принадлежим.  Най-трагичното е, че тук никой не знае как да общува с тийнейджърите
Злополучният анимационен Кънчо трябва да образова 14-15-годишните за неща като секс и презервативи. Това е осми клас бе, хора. В осми клас друго освен Кънчо и неговите приключения в главата ти и без това няма. Опитваш се да учиш по английски: Кънчо. Опитваш по математика: Кънчо. Няма бягане. Представете си тийнейджър, на който му предстои величествения и често доста жалък момент, в който трябва да спи с това чудо, жената отсреща. Тийнейджърът е замаян, попилян от вълнение, аха да станат нещата в тая тъмна и алкохолена стая по време на екскурзията до Плевен, когато  изведнъж го пронизва: ами Кънчо? Нали така ме учи моят приятел, хубавото човече от брошурката на РИОКОЗ, да му слагам шапчица, колко е храбър и добър. Същите деца, които са таргет група на проклетото комиксче, миналата нощ са гледали наградите на Пайнер, където ония лудите жени пеят голи, съвършени курветини. После образовайте децата с рисувания Кънчо. Галена отдавна ги е образовала.
И най-смешното: за тия брошурки и клипчета се дават пари. Здравното министерство, помните, беше пуснало една кампания "Презерватирай се", в която отново рисувано ХИВ човече обясняваше, че влиза през "парадния вход" и "задния двор". Няма да правим сухарския журналистически извод, че "се харчат пари на данъкоплатеца". Много ми пука за данъкоплатеца. Проблемът е в отчайващата липса на креативност, която ражда подобни издънки. Ако не успееш да гледаш на тях като на нещо забавно, започваш да се изнервяш. Затова, преди да сме се изнервили, спираме дотук. В заключение показваме един среден Кънчо на създателите му - ето, изнервили са ни в крайна сметка значи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай