Вторник,

За кожата на един вицепремиер

От: Администратор -
847
За кожата на един вицепремиер
A
A
A

Със своята слабост Валери Симеонов даде най-силния коз на противниците си

 

Светлана ВЛАДИМИРОВА

Омръзнало му на заека да се крие от дивите зверове в гората и избягал в полето. Там налетял на други едри бозайници, уплашил се и побегнал назад. Стигнал големите дървета и казал: Горо, сгреших , че те напуснах, мога ли да се върна обратно? А дърветата отговорили - ела си, бе, зайко, не че някой е разбрал, че си си тръгнал ! Така един колега с усмивка описа наскоро значимостта на Валери Симеонов. В последната седмица обаче се убедихме, че не е много прав. Защото отказът на вицепремиера да напусне поста си, върна всекидневните протести по жълтите павета, събра обществения гняв срещу патриотите, намали доверието в кабинета, събра БСП и президента, вкара почти официално „Воля" във властта и докара първия ултиматум на ДПС срещу кабинета „Борисов" 3.
Блъфира ли Доган е въпросът, който виси от сряда, когато Мустафа Карадайъ остави за кабинета избора дали да се раздели със Симеонов сега или да да свиква с мисълта, че ще напусне управлението малко по-късно. Нека си припомним събитията от последните 5 дни.
Докато ГЕРБ си шушукаха, че това е поредната катранена серия срещу националистите във властта, знакови фигури от движението - Хамид Хамид и Халил Летифов, даваха обширни интервюта, за да убеждават, че

не става дума за уж провокация, а за морален въпрос

който не търпи отлагане. В петък не остана и капка съмнение, че за ДПС оставката на Валери Симеонов е безкомпромисна. Това е записано като решение на най-висшия им орган и бе прието единодушно от почти 200-те членове на националния им съвет. Което с две думи означава - няма връщане назад. Към категоричността за вицепремиера беше направена и морална модификация по отношение на ултиматума. Или си отива Симеонов, или пада кабинетът, или позор за всички. Карадайъ отново заяви, че предсрочните избори са неизбежни, но и че тяхното провеждане трябва да се предхожда от управленската програма за ускорено и догонващо развитие, която в момента се пише от над 15 панела в партията.
Независимо че повечето медии акцентираха върху изказването му като искане за оставка и предсрочни избори, основният въпрос бе политическата съдба на коалиционния вицепремиер. Това се потвърди и в изказването на Йордан Цонев в „Панорама". От директния му сблъсък с лидера на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов станаха ясни най-малко две неща: Че по казуса Симеонов компромис е невъзможен. И че ДПС няма намерение на предизвиква парламентарна криза, особено по време на дебатите по бюджета. Нещо повече - Цонев намекна, че ролята на движението за запазването на плоския данък ще е ключова, тъй като патриотите и БСП вече настояват за неговото премахване. Затова и парламентарната група на движението отново ще гласува национално отговорно. Това даде коз на Цветанов да иска компромис от страна на ДПС по горещия казус „Симеонов" в името на бъдещата стабилност, но получи неочаквано категоричен отказ. По тази тема нямаме разговор, отсече Цонев и предизвика нервна реакция на един от най-обиграните политици, какъвто е Цветанов.
Уикендът

не донесе нито развръзка, нито спад на напрежението

Ранният коментар на политолога Георги Харизанов наля масло в огъня. Според него не трябва да се обръща особено внимание на думите на ДПС, защото имат двойнствено поведение - дават ултиматум, но в същото време пазят кворума в Народното събрание и подкрепят кабинета при законите.
Малко по-късно се изказа и премиерът. Той категорично заяви, че няма намерение правителството да подава оставка. Направи препратка към лошото наследство от кабинета „Орешарски", когато са управлявали БСП и ДПС. И каза, че е нормално както опозицията да иска оставки, така и пострадалите олигарси да разпалват недоволство.
Премиерската реакция провокира ново изказване на ДПС, този път в предаването „Офанзива" и то от един от най-близките хора на Доган - Рамадан Аталай. Той обясни, че принципното искане на ДПС за оставката на Симеонов като ултиматум го приемат само тези, които са гузни. Аталай втвърди тона към ГЕРБ, припомняйки как премиерът е награждавал сегашния клиент на прокуратурата Иво Прокопиев и чрез частичните избори в Суходол как управляващата партия използва властта си, за да слага кметове.
Неделно, конфликтът придоби реалното си измерение в изказването на депутатката Велислава Кръстева в БНТ. Тя направи ясно разграничение какво за ДПС означава казусът Симеонов и как движението си представя смяната на властта. За ДПС Симеонов е Рубикон. Ако този случай не бъде решен или бъде заметен, както се изрази тя, следват нови скандали. И то не от ДПС, а от самия вицепремиер. Движението вече не иска оставка на Симеонов, а неговото остраняване от кабинета. И се позова на конституцията, че това действие не означава предсрочни избори. Тя потвърди предишните изказвания, че те са неизбежни, но с нюанса, че това не означава, че са и желани.
Петдневният словесен залп от хората на Доган е доста изненадващ. Всеизвестна е тяхната пестеливост в изказванията. Затова и може да се предположи, че след оповестяването на Рубикона, е дошло времето на действията. Какви ще са те, едва ли някой ще се наеме да гадае. Все пак става дума за Доган, който винаги досега е сюрпризирал с непредсказуемостта си. И в групата на изненаданите, Борисов не винаги е бил изключение. Да, днес премиерът със пълно основание се гордее с най-богатия бюджет на прехода, който успя да направи. Но в същото време има едно наум. А именно фразата, пратена му от Доган: "Не замитай казуса „Симеонов".
Едва ли вицепремиерът си е представял, че именно той ще даде на най-големия си враг толкова силно оръжие със собствената си слабост. Но е факт. Днес никой не може да упрекне ДПС, че в битката срещу Симеонов търси икономическа изгода, властови ресурс или личен реванш. Защото въпросът опира до тези морални котви, без които всеки нормален човек потъва на дъното в блатото, в което отдавна живеем. И цветът на спасителния пояс е без значение.
Ако Симеонов беше обединил извинението си с оставка, случаят щеше да бъде класифициран в дълговия файл на политическите петна, оцапали прехода. Но след пестеливото му изказване, сега на ход е премиерът. Както вчера Кръстева каза, още има шанс Борисов да раздаде справедливост. Предстои да видим.

 


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички