Ядрото от ГЕРБ дава стабилност на кабината

Ядрото от ГЕРБ дава стабилност на кабината | StandartNews.com

Юлий Павлов

Трудно е да се каже какво свърши правителството за изминалите 100 дни, защото то започна да работи без реална програма и трябваше просто в ход да се справя с възникващите проблеми. Моето лично мнение е, че се справи по-скоро успешно. Така че ако трябва да се пише оценка на кабинета "Борисов 2", то тя ще е много добър 5. Разбира се, заслугата за това е основно на премиера Бойко Борисов, който виждаме, че е помъдрял, по-зрял и диалогичен. А и не само на него, но и изобщо благодарение на министрите от ГЕРБ, които са стабилното ядро на правителството и около които няма скандали практически. Виждаме, че скандалите се въртят около други министри - една част от Реформаторския блок, защото вицепремиерът Кунева се справя блестящо, и Ивайло Калфин. Външната политика на правителството също е едно голямо достижение. Външнополитическите позиции, които защитава премиера Борисов, са много балансирани, няма залитания в една или друга посока, добре са посрещнати от нашите евроатлантически партньори.

Това са основните успехи на правителството. Дали то ще продължи да се справя в същия дух зависи много от това как ще се развият отношенията между коалиционните партньори. В крайна сметка кабинетът успя да работи добре, но той е комбинация от идеологически несъвместими политически сили. Дори между ГЕРБ и Реформаторския блок, които членуват заедно в ЕНП, също има искри. Виждаме и скандалите, които предизвикват министрите Петър Москов и Тодор Танев. Стана ясно и отношението на работодателските организации към Ивайло Калфин. Той просто няма подход към тях. След като дори между РБ и ГЕРБ прескачат искри, какво да говорим за отношенията на герберите с Патриотичния фронт и АБВ. Знаем как реагира Брюксел и американското посолство на изцепките на Валери Симеонов.

Слава богу, че патриотите нямат министри, защото тогава реакцията на Европа щеше да бъде доста остра. АБВ пък е най-ретроградната и проруска част на БСП. Тези противопоставяния, които са налице в парламента, за щастие, в изпълнителната част са туширани и правителството осигурява на България стабилността, от която има нужда. Опозицията е в абсолютно насипно състояние. БСП все още не може да се оправи от двата тежки нокдауна, които преживя на изборите миналата година. Първи - на европейските и втори - на парламентарните. ДПС е единствената структурирана политическа сила и запазва влиянието сред своя електорат. Имаше едно основно гласуване, в което движението на практика спаси правителството - за плоския данък, когато две от партиите в управляващата коалиция тръгнаха да гласуват с БСП и "Атака". Парламентарното мнозинство е много несигурно и правителството тогава оцеля благодарение на ДПС. Защото бюджетната и данъчната политика е в основата на едно управление.

Тогава реформаторите не протестираха срещу подкрепата на ДПС - тя бе добре дошла, но впоследствие решиха, че по други въпроси тази подкрепа не е добре дошла. Все пак политическата сила, която очевидно си взе поука от първия си мандат, през който имаше и успехи, и не успехи, е именно ГЕРБ и сега действа много по-зряло. Финансовата стабилност е още едно от достиженията на правителството. Владислав Горанов се изявява като един много компетентен финансов министър. Той със сигурност е по-компетентен от Дянков и явно в предишното управление на ГЕРБ е бил в сянката му, но сега показва своята зрялост и умения, с подкрепата и на останалите икономисти и на Менда Стоянова. Икономическият екип на ГЕРБ е много силен и това трябва да се признае.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай