Всеки пети българин ще си вади хляба в ЕС

Борислава Енчева

Всеки пети българин ще си вади хляба в ЕС | StandartNews.com

Една пета от българите планират да напуснат страната, за да търсят работа в Европа. Това сочат данните от национално представително изследване на "Екзакта рисърч груп", проведено по поръчка на агенция "Фокус" в периода 5-11 февруари тази година. Поводът за проучването е отварянето на трудовия пазар на ЕС за българи и румънци.

 

Най-висок е делът на младите хора, които възнамеряват да опитат късмета си на европейския трудов пазар. 37% от българите между 18 и 39 години смятат да търсят работа в чужбина, като тези стойности са два пъти по-високи от средните за страната. Не само възрастта обаче е определящ фактор. Влияние върху миграционните нагласи оказват също местоживеенето и етническата принадлежност. Повечето от хората, заявили, че са готови да изкарват прехраната си зад граница, са жители на областните градове и на селата. А спрямо етноса по-висок е делът на ромите и турците. При тях желанието за миграция е по-високо от средното за страната, за разлика от висшистите. На този етап "изтичането на мозъци в чужбина" не бива да ни притеснява, тъй като делът на високообразованите, заявили подобно намерение, е под средното ниво за България.

 

Сравнително голям остава броят на сънародниците ни, които твърдят, че не са привлечени от новите възможности на европейския трудов пазар. Според проучването 83% от българите не планират да пътуват до Великобритания в следващите няколко месеца. В този ред на мисли опасенията, че Островът ще бъде "залят от трудови емигранти", са по-скоро неоснователни. Едва 6% от интервюираните 1000 души имат намерението да си търсят работа в Обединеното кралство в следващата една година. В това число влизат основно хора на възраст между 30 и 40 години, нискообразовани, с нисък жизнен стандарт и жители на селата. По-голяма част от планиращите да търсят препитание във Великобритания са представители малцинствата - предимно турци и роми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай