Време за трудни решения

Партиите трябваше да се споразумеят, че ще правят непопулярни неща

Време за трудни решения | StandartNews.com

Кабинетът веднага да започне с реформите, първо да се справи с бюджетната каша

Лъчезар Богданов, "Индъстри Уоч"

Това, че четири партии влизат в новото правителство, не е някаква изненада. Това е вече факт и за момента е единственото възможно нещо. Най-важното, за което трябва да си дават сметка и управляващите, а и всички ние, е, че всъщност няма особено много време за чудене.

Финансовото положение на държавата дори е по-лошо, отколкото беше през 2009 г. Най-малкото, защото тогава имаше фискален резерв, който можеше поне първоначално да поеме нарастващите дефицити. А сега вече не сме в тази ситуация. Второто много важно нещо е, че тогава на практика влязохме в процедура по свръхдефицит, но и цяла Европа беше в криза. И в България включително имаше изключително рязък спад на икономическата активност. Сега на практика нямаме такова нещо и никой няма да ни позволи в такава среда да не възстановим бюджетната стабилност и по-ниския дефицит.

За да се случи възстановяването, са нужни изключително много реформи в различни сфери. Като реформи ще означава по-ефективни начини за изразходване на публичните средства. Това неминуемо ще означава, че някои заинтересовани страни ще загубят - тези, които всъщност са били източник на неефективност, ако може така да се каже. И ще има обществен натиск срещу тези промени. А всъщност първият и истински тест на новото управление ще бъде дали то ще успее да направи такива промени или не. Защото ако не може да направи тези промени, държавата отива към още по-голяма финансова нестабилност и съвсем скоро ще влезем в затворен кръг, от който се излиза обикновено с Международния валутен фонд и с много строги програми, които се пишат отвън.

Няма много ясни ангажименти в тази декларация за намерения на управляващите. Това, което мен ме притеснява, е, че липсва политически ангажимент именно за трудните решения. Защото смисълът на такъв тип коалиционни и програмни декларации е точно този - да обвърже всички партии, че ще са склонни да правят и непопулярни неща. И когато дойде времето да ги направят - да не се извъртят, да не се отметнат от думите си. Именно това е смисълът на тези споразумения - да обвърже всички участници с правенето на даден вид политики, които може би невинаги са популярни. А такива ще има, това е факт. Ако няма веднага, ще стане по-лошо след няколко месеца.

Безспорно едно от първите неща, с които трябва да се заеме новото правителство, е да управи бюджетната каша. Има актуализация на бюджета за 2014 г., която чака и нов бюджет за 2015 г., заради който правителството е вече в нарушение на закона. Служебното правителство също беше. До 31 октомври по закона за публични финанси трябваше да бъде внесен в НС. Имаше Народно събрание, но проектът не беше внесен. Това са много важни неща, които незабавно трябва да се направят. Бюджетът трябва да е едновременно реалистичен и през него да бъдат базирани реформи, които да започнат да възстановяват финансовата стабилност. Всички проблеми, които виждаме в изпълнението на бюджета към момента, не включват изобщо цената на фалита на КТБ.

Ако си мислят политиците, че догодина автоматично ще стане по-лесно и ще има повече пари, защото няма да има КТБ, значи жестоко се лъжат. Всички тези проблеми, този двойно раздут дефицит от планирания, не идват от това. Те си идват от лошо управление на публичните средства - както по отношение на събираемостта на приходите, така и по отношение на харченето.

Нека кажа нещо за здравеопазването - за последните 12 години населението в България е намаляло със 700 хил. души, а разходите за здравеопазване са се вдигнали над три пъти. За целия период натрупаната инфлация е към 80%. Но системата казва - не стигат парите, трябва да ги вдигнем още много. Очевидно това е голям проблем и някой трябва да се захване с него. Много бързо ще разберем дали правителството ще може да прави добри неща, дали ще се справи със задачите си или няма да успее. Няма възможност да се чака 1-2 години да видим дали ще тръгнат да правят някакви смислени неща, или не. Обстоятелствата са такива, че то ще бъде притиснато много бързо да започне да прави тези смислени неща веднага. И съответно, ако не ги направи, негативните реакции много бързо ще се проявят. Поне това е добре, едва ли ще има период на безвремие. Хората няма да позволят такова нещо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай