Волен за връзване

Лидерът на "Атака" форсира скандалите преди всеки вот

Волен за връзване | StandartNews.com

София. Трябваше Волен Сидеров на пияна глава да тръгне да прибира паспортите на френското културно аташе, за да се сложи на масата въпросът за неговия имунитет.

Лидерът на "Атака" използва и светлите християнски празници Богоявление и Ивановден, за да устрои масови мелета по самолетите и летищата, да налага случайни граждани и дежурни полицаи, да бълва проклятия и злокобни заплахи, да се заканва да си свали гащите на публични места.

Вождът на националистите никога не се е отличавал с особена благост, кротост и смирение. Серийното производство на скандали в нетрезво състояние се превърна в негова запазена марка, която доказано му донесе успех на няколко поредни избора.

Неговите обожатели видимо не намаляха нито след пиянския побой с размахване на пистолет на магистрала "Тракия", нито след замерването с кюфтета на стюардеси в "Луфтханза", нито след подпалването на молитвените килимчета пред софийската джамия, нито след педофилските скандали и перманентните разцепления на ПГ на "Атака", нито след врътките с милиони евро с офшорки на Сейшелите.

Парадоксално, маймунджилъците на националистите им докараха богата жътва в избирателните урни. От май миналата година обаче "Атака" изпадна в коренно различна роля. Животът на парламента и правителството виси на косъм, а този косъм стои в джоба на неуравновесения Сидеров, което му даде повод окончателно да скъса синджира.

Тежката историческа отговорност изглежда затъмни и последните отблясъци на здрав разум. Още в началото на протестите богословът от Шуменския университет започна да налита на демонстранти, да преследва журналисти по нощите, да ходи с пистолет в Събранието, да опитва "граждански арести" на случайни минувачи.

Без да се церемони, "Атака" по нелеп начин провали няколко ключови заседания на парламента. Например за избора на вицепремиера Даниела Бобева депутатите на Волен просто не дойдоха на работа и кворумът пропадна. При първия вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски" пък цялата група на "Атака" замина на екскурзия в Брюксел, а за геройствата им в тамошните кръчми се понесоха легенди. Гледането на държавния бюджет за 2014 г. завари Сидеров и компания на плажа Варадеро в Куба, а в следващите дни мрежата бе залята от снимки за безпаметните му гуляи из най-скъпите хотели в Париж и Венеция. Сякаш, за да успокои духовете, шефът на парламентарната комисия за борба с корупцията се оправда, че за нощувките за десетки хиляди евро пари дават негови "влиятелни приятели".
Богоявленските изстъпления във Варна, които накараха посолството на Франция гневно да се възмути, показват, че цялата поредица от безумни наглед постъпки е всъщност внимателно начертана и последователно изпълнявана политическа линия.

Управлението на БСП и ДПС фактически се крепи на "златния пръст" на Волен. Заедно с това обаче 58-годишният трибун всекидневно взривява устоите на правителството. Оскърбленията и шамарите, които Сидеров нанася на българските полицаи при всяка свада, поругават по безподобен начин и държавността.

Грозните сцени в пленарната зала пък превръщат законодателната власт в позорище, което пък фатално компрометира парламентарната република.

Сидеров не спира да форсира скандалите на ръба на ексцесията и да се опиянява от славата си на медиен злодей, напълно убеден както в своята недосегаемост, така и в тоталната зависимост на управляващите от неговите прищевки. БСП и ДПС обаче си правят харакири като не смеят да направят дори забележка на джобния фюрер за гаменското му поведение. Защото в един момент изстъпленията на Волен може да се окажат по-опасни от всякакви протести.
Няма да е изненада, ако днес прокурорите преценят, че Сидеров е невинен като младенец за авиоинцидента, а "продажните медии" са го охулили несправедливо. В такъв случай единственото спасение ще бъде квесторите в парламента да оградят с въженца групата на "Атака" и да поставят табелки: "Моля не дразнете животните", "Стойте на разстояние от клетките" и "Не хранете зверовете".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай