Винаги с Америка, никога против Русия

Винаги с Америка, никога против Русия | StandartNews.com

Петър БОЙЧЕВ

Можем ли да бъдем с Америка и да не се скараме с Русия? Новият американски посланик започва силно присъствието си у нас. Ерик Рубин ни посъветва да не си поставяме "фалшиви дилеми" Русия или Америка и ни припомни, че с Москва ни свързват "дълбоки исторически корени".
Ако г-н Рубин се беше поровил още повече в историята на държавата, в която е изпратен, щеше да научи, че в миналото един български цар - Борис Трети, е казал рецептата на българската дипломация. Тя важи и днес, с леки размествания на великите сили.
"Моят девиз е: "Винаги с Германия, никога срещу Русия!" Това казва Борис Трети, когато германският външен министър Йоахим Фон Рибентроп през лятото на 1942 г. убеждава царя да изпрати войска против Русия.
"Не става, народът е русофилски и няма да се бие на Източния фронт", аргументира се монархът. И български войник не стреля срещу руснак. Тази позиция вероятно му струва живота, но той успява да запази геополитически и исторически неутралитет за България.
За жалост

историята дава уроци, но някой трябва да ги чете

Президентът Плевнелиев не отвори този учебник. Непремерените му изказвания към Русия и странния флирт с Украйна го направиха да изглежда ужасно нелепо. Български държавен глава да говори като европейски или натовски чиновник. Президентът на цял народ не разбра, че голямата част от българите са русофили. Друг е въпросът за добро или лошо, но те са. И също друг въпрос е дали ще осребри критиките си срещу Русия. Времето ще покаже.
И без свръхдипломация България може да е член на Европейския съюз и да не бъде враг на Русия. Това ще го покаже един ден Сърбия, когато влезе в ЕС. На всичкото отгоре тя няма да бъде член на Военния алианс.
Плевнелиев поиска повече НАТО в България, добре, няма лошо, вече сме обвързани. Да приемем, че повече натовски бази у нас са повече работни места, повече сигурност, повече лоялност към съюзниците. Но защо по-малко Русия? Какво лошо има в търговските ни връзки, които загубихме заради криворазбрана лоялност към ЕС?
Каква полза има България от думите: "Русия е една националистическа и агресивна държава. Русия трябва да се научи да има партньори, а не васали и поданици." Каза ги държавният глава. Всъщност сега

въпросът е кому сега сме васали и поданици

Не на Русия във всеки случай.
Враг ли ни е Русия? Не са много българите, които биха казала "да". Даже и русофобите. От друга страна, колкото и да са русофилите у нас, няма да допуснат да ни анексират като Крим. Така че Рубин, за разлика от предшествениците си като Пардю, Полански, Монтгомери започва с летящ старт дипломатическата си кариера в България. Разбрал е България, или са му подсказали: "Винаги с Америка, но никога против Русия."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай