Сряда,

Вечен шах с митингите

От: Failed to load user -
2251
Вечен шах с митингите
A
A
A

Съботният митинг в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски показа, че слуховете за влошеното здраве на старата червена дама са силно преувеличени. БСП и ДПС събраха около 50 хиляди души и дори се осмелиха да блокират Орлов мост - символ и територия на антикомунистическите сили от 10 ноември насам. Сергей Станишев използва повода и се извини за "възродителните процеси" през тоталитарния режим лично на пострадалите от гоненията. Историческото искане на прошка вероятно ще остане недооценено на фона на тежката политическа и гражданска конфронтация, която тресе държавата практически от февруари насам.

По същото време в Пловдив и ГЕРБ успя да докара от страната сериозно количество жива сила и да надуе перки за предстоящата предизборна кампания. Премерването на силите продължи и в неделя, когато се проведоха още две масови шествия в столицата - на "България без цензура" и походът срещу надигащия се фашизъм. Очевидно митинговата демокрация в страната бележи небивал разцвет напук на критиците на вечно заспалото българско общество.
Динамиката на перманентен протест срещу кабинета, който се редува със спорадични, но внушителни митинги в подкрепа на Орешарски, прилича на шахматната ситуация "реми с вечен шах". Всяка от страните успява да мобилизира сериозно количество привърженици, с които да напълни градския център.

След това всеки сочи пълните улици и площади като крещящи доказателства за своята правота и непоколебима народна подкрепа. Истината от тези заблуждаващи маневри ще видим, ако не по-рано, на редовните европейски избори през май. Дотогава, увлечени във вихъра на емоциите, не е зле и управляващите, и опозицията да помислят за засипващите се в страната проблеми и как да почнат да ги решават, вместо да хвърлят безогледно свои привърженици на митинги да крещят лозунги, заклеймяващи политическия им опонент.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com