Вечен шах с митингите

Вечен шах с митингите | StandartNews.com

Съботният митинг в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски показа, че слуховете за влошеното здраве на старата червена дама са силно преувеличени. БСП и ДПС събраха около 50 хиляди души и дори се осмелиха да блокират Орлов мост - символ и територия на антикомунистическите сили от 10 ноември насам. Сергей Станишев използва повода и се извини за "възродителните процеси" през тоталитарния режим лично на пострадалите от гоненията. Историческото искане на прошка вероятно ще остане недооценено на фона на тежката политическа и гражданска конфронтация, която тресе държавата практически от февруари насам.

По същото време в Пловдив и ГЕРБ успя да докара от страната сериозно количество жива сила и да надуе перки за предстоящата предизборна кампания. Премерването на силите продължи и в неделя, когато се проведоха още две масови шествия в столицата - на "България без цензура" и походът срещу надигащия се фашизъм. Очевидно митинговата демокрация в страната бележи небивал разцвет напук на критиците на вечно заспалото българско общество.
Динамиката на перманентен протест срещу кабинета, който се редува със спорадични, но внушителни митинги в подкрепа на Орешарски, прилича на шахматната ситуация "реми с вечен шах". Всяка от страните успява да мобилизира сериозно количество привърженици, с които да напълни градския център.

След това всеки сочи пълните улици и площади като крещящи доказателства за своята правота и непоколебима народна подкрепа. Истината от тези заблуждаващи маневри ще видим, ако не по-рано, на редовните европейски избори през май. Дотогава, увлечени във вихъра на емоциите, не е зле и управляващите, и опозицията да помислят за засипващите се в страната проблеми и как да почнат да ги решават, вместо да хвърлят безогледно свои привърженици на митинги да крещят лозунги, заклеймяващи политическия им опонент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай