Четвъртък,

Вълна бедни сирийци ще залее България

От: Failed to load user -
Вълна бедни сирийци ще залее България
A
A
A

сп. "Тайм"


Сирийските бежанци намират неудобства и смут в България. В родината си Халед е участвал в тайна мрежа за подпомагане в опустошени квартали на Дамаск. Той напуснал страната, когато станало прекалено опасно за него. Но Европа не се оказала толкова любезна към Халед, какъвто бил той към своите сънародници сирийци. Попаднал в България, където след двумесечен престой в центрове и 370 долара, платени на адвокати и преводачи, получил нужното разрешително, за да живее извън лагерите. Сега обаче Халед се страхува да напусне хотела си в София. Наскоро там имаше нападение над сирийски младеж. Крайно дясна фракция пък постави ултиматум към правителството да "изчисти" София от "престъпния контингент на нелегални имигранти". "Никой не смее да каже, че е сириец, всички оставаме по домовете си след 17 ч", признава Халед.

Това не е животът, който сирийските бежанци в България са си представяли, че ще имат в Европа. Българските правителствени представители казват, че правят всичко възможно с ограничените средства, с които разполагат. Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев прогнозира, че бежанската вълна от Сирия ще продължи за относително дълъг период и предупреждава, че България и ЕС се изправят пред критична ситуация.

Много от сирийците, потърсили убежище през миналата година, са от средната класа, но следващата вълна вероятно ще бъде съставена от по-бедни и уязвими хора. За онези, които са в лагери в Турция, България е най-безопасният вариант, тъй като Гърция вече издигна миналата година строго охранявана ограда по границата в отговор на антиимигрантските настроения сред население, борещо се с икономическа криза. Много обаче са изненадани от условията, с които се сблъскват в България, където правителството не може да им осигури храна, облекло и дори достатъчно легла. В същото време над 11 000 бежанци се очаква да пристигнат в България до края на годината - с 2000 повече от 2012 г.

Неподготвено за този наплив, правителството започна да отваря неизползвани училища, включително техникума по дървообработване във Военна рампа, където 800 бежанци са натъпкани в занемарени класни стаи. А в районите, където има намерение да открие нови центрове за бежанци, има протести, подкладени от новини в медиите, обвиняващи бегълците, че са членове на терористични организации. От началото на месеца "Амнести интернешънъл" е регистрирала три нападения над мигранти и бежанци, за които те смятат, че са били на расистка основа. А президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски призоваха към спокойствие. Много сирийци, които вече са в България, са нетърпеливи да получат документи, идентифициращи ги като сирийци с хуманитарен статут, които биха им позволили да заминат за други държави. Те се надяват на по-топло посрещане в по-богати страни като Швеция или Германия.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com