Успокояване на топката и ревизия

Успокояване на топката и ревизия | StandartNews.com

Първите заседания на новия парламент ясно показаха създалите се политически реалности. ГЕРБ е в изолация и сега правителството, съставено с подкрепата на БСП и ДПС, ще трябва да решава две основни цели.

Първата е успокояване на общественото напрежение и връщане на живота в държавата в нормалното й русло.

Втората е изясняване на съществуващата социалноикономическа ситуация в страната след управлението на ГЕРБ и ревизия на всички несполучливи негови действия. Пламен Орешарски успя да състави кабинет от хора, които са обвързани с партии, но все пак не са изявени партийни функционери, а преди всичко експерти. Това правителство обаче ще трябва наистина много да внимава със законите, които приема. За да не се стигне до ситуацията в предишния парламент, когато закони се приемаха и после се връщаха за поправка.

Така че по принцип няма нищо нереално в създаването и успешното функциониране на такъв кабинет. Но само от него зависи и колко време може да издържи той. Лансира се тезата той да бъде с ограничен мандат до следващата пролет, когато предстоят избори за евродепутати, за да се направят избори две в едно. Добре, но какво ще решат те?

Големият проблем днес е да се омекотят най-острите проблеми на кризата. Кому обаче е нужен нов парламент и нов кабинет с нова антикризисна програма ?

Нека не забравяме, че България е част от глобалния свят. И съдбата на кабинета "Орешарски" ще зависи и от това как ще тръгне европейската и световната икономика. И на последно място - временното често пъти се оказва по-дълготрайно, отколкото изглежда на пръв поглед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай