Усмивки от старите ленти

Усмивки от  старите ленти | StandartNews.com

Защо българите загубиха съчувствие към униформените

На 4 май 2001-ва съм написал статия с фундаменталното и отчасти пророческо заглавие "На вниманието на МВР: Милицията в София масово гази през закона". В нея се казва следното: ...карах по булевард "Стамболийски" в столицата и пред мен имаше милиционерска кола. Караше много бавно, поради което я изпреварих. На кръстовището с булевард "Константин Величков" светофарът светна червено и спрях да изчакам зелена светлина.

Милиционерската кола, която току-що бях задминал, на свой ред ме изпревари по трамвайните релси, подреди се най-отпред на колоната и след кратко колебание пресече на червено и зави надясно. При това на кръстовището има отделна секция за десен завой. Нямаше звуков или светлинен сигнал...

Вечерта трябваше да прибирам дъщеря си от училище. Училището се намира на улиците "Цар Самуил" и "Гладстон". Излизайки по "Гладстон", се намърдах в доволно голямо задръстване. Слязох от колата и видях, че на стотина метра напред е спрял по средата на улицата полицейски автомобил. Регистрационен номер С 5416, за буквите не съм съвсем сигурен, но мисля, че бяха АМ. Колата беше празна, с отворен прозорец, пукнат милиционер не се виждаше наоколо. И аварийките даже не бяха пуснати.

Минаваше един от служителите на "Градска мобилност" и го попитах къде са ченгетата. "Сигурно са на акция", вика. И се хили. Народът отзад, то се знае, псува.

Тогава министър на вътрешните работи беше Цветан Цветанов. Оттогава досега още трима министри се изредиха на МВР. Положението не само не се е подобрило, ами, както чувам по телевизора - се е влошило. Милиционерите не само не спазват правилата за движение, почнаха да не спазват и други закони.
Викат учените хора - това е преврат.

По-нататък съм написал: Милиционерският труд е тежък и пълен с опасности. Поради това всеки 22-23-годишен сержант започва работа със заплата, която една детска учителка няма да достигне и в края на трудовия си стаж, може да се пенсионира на 40 години, когато ще получи 20 брутни заплати накуп за старт в цивилния живот и не плаща осигуровки. Плащаме ги ние.

Боже, и това преди 4 години и половина. През това време се изредиха три правителства и четири ръководства на МВР.
Независимо от всичко искам да кажа, че в полицията работят и доста свестни хора (по-малко от другите са, това е вярно). И те къща хранят, и точно тези, дето съвестно си гледат работата, най-трудно свързват двата края.
Но истината е, че полицаите сами си го направиха. Те са си виновни, че днес у хората към тях няма грам съчувствие.
Ама пък властта си ги обича. И ще ги обгрижи, сигурен съм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай