Убийство без рикошет

Убийство без рикошет | StandartNews.com

Разстрелът на Немцов няма да промени отношенията между Русия и ЕС

Убийството на Борис Немцов се превърна в повод за поредната оценка за политиката на Путин. Разстрелът на руския опозиционер може да се разглежда в няколко направления. Първото, че е поръчано от Кремъл, второто е свързано с крайните опозиционери, целящи радикалното му отстраняване, трето - външен фактор, целящ да се засили напрежението в Русия, което да резонира спрямо Путин, и разбира се, версии относно битов характер.

Убийството на Борис Немцов обаче не може да се разглежда откъснато от процесите в света. Без да съм фен на теорията за конспирацията, склонна съм да го приема не толкова като предизвикателство срещу Путин и режима в Кремъл, а като

част от една глобална схема за засилване на хаоса

напрежението и страховете в света. В смисъл, че убийството на Немцов е част от атентатите в Париж и Копенхаген и от засилващия се поток младежи от Европа, отиващи да се бият за "Ислямска държава".

Да, Русия изглежда далеч от този събития. Но в контекста на тези процеси бих свързала убийството на Немцов не толкова с вътрешнополитически проблеми, или като повод за засилване на антируската пропаганда, колкото с тази схема. Защото в крайна сметка се оказа, че това убийство не е постигнало целта си, ако тя е била да засили натиска срещу Путин.
Самият факт, че протестният митинг, на който трябваше да говори Немцов и който се превърна в траурно шествие, не увеличи броя на участниците в него. Те бяха три пъти по-малко от тези, които се събираха през 2011 г.

Ако това убийство се беше случило преди 15-20 години, когато Немцов действително беше опозиционен лидер от първа величина, това би било наистина едно знаково убийство. Не искам да подценявам неговата личност, нито ситуацията, но просто днес това ще бъде поредното убийство, което ще остане неразкрито. Както останаха неразкрити убийците на Ана Политковская и други руски опозиционери. То ще даде възможност както от страна на управляващи, така и на опозицията да коментират как се извършва разследването. Опозицията поиска международна комисия за контрол върху него, но ясно е, че Русия като велика държава никога няма да го позволи. Сценарият е ясен и "правилният" убиец ще се намери.
Някои руски коментатори вече направиха опити за аналог с убийство в Италия на адвоката Матеоти през 1925 г., което окончателно бетонира властта на Мусолини. Не съм съгласна с тази аналогия, колкото и убедително да изглежда.
Защо никой вече не говори за убийството на Андрей Луканов? Луканов беше бивш премиер, Немцов - бивш вицепремиер, и какво от това? Всичко си продължи по една определена схема, определена за България. Още повече, че Немцов

не беше вече знаме на опозицията

Така че по-скоро става дума за поредното криминално убийство. Защото през последните 4 години Немцов беше повече бизнесмен, отколкото опозиционер. Жив или мъртъв, той не променяше ситуацията. В Русия, когато има външна опасност, обществото и нацията се консолидират. Днешна Русия е в една дълбока "позиционна" война, наистина засега икономическа, с Европа. Но от която война Европа също страда. И фактът, че след мирното споразумение Минск-2 европейските страни се мъчат да се еманципират от САЩ и да търсят собствено решение на проблема е достатъчно показателно. Междувременно излезе информация, че лидерите от Минск-2 са постигнали единно съгласие, че има напредък в изпълнението на решенията, взети в белоруската столица.

Тоест убийството на Немцов изобщо не е повлияло на политиката им.

(Записа Константин Събчев)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай