Циркът с кворума ще е дълъг сериал

Циркът с кворума ще е дълъг сериал | StandartNews.com

Въпреки ударите под кръста между партиите, този парламент ще оцелява, смята Димитър Ганев

Няма нищо ново или изненадващо в поредния провал на парламентарно заседание, което се случи в четвъртък. Нито пък в играта на гоненица между депутатите от различните парламентарни групи. Причината за тази перманентна парализа на работата на Народното събрание е заложена още на 12 май м.г., когато се получи уникалната конфигурация 120 на 120 гласа "за" и "против" бъдещия кабинет. Подобни изпълнения ще продължат - или докато не се отиде на нови общи избори, или докато няма едно стабилно парламентарно мнозинство, каквото в момента липсва. В противен случай ще бъдем непрекъснато свидетели на подобен тип нелицеприятни зрелища.

Не бих искал да коментирам поведението на депутатите от ГЕРБ и БСП. Банална истина е обаче, че в момента "Атака" действително държи "златната акция" за съществуването на този парламент и

може да си позволи подобно поведение

Така че дали нещо ще се промени, зависи от предстоящите евроизбори. Ако "Атака" не успее да изпрати поне един депутат в Брюксел, тя ще стане много по-послушен партньор на управляващата коалиция. Ако сега наистина на нея се крепи кабинетът "Орешарски", при едни предсрочни избори няма никаква гаранция, че тя въобще ще присъства в следващото Народно събрание. А и да влезе, вече няма да притежава въпросната "златна акация". Затова тя ще се "сниши" и ще се опита да консумира максималното от сегашното си положение на парламентарно представена партия.
Цялото това поведение на депутатите, разбира се, поражда обществен негативизъм, но не бива да се драматизира. Има-няма кворум, но основните законодателни инициативи, които иска да прокара мнозинството, макар и със забавяне, минават. Всички тези бойкоти, напускания на пленарната зала и проваляния на кворуми забавят законите, но не ги спират. Както стана например с избирателния кодекс, който въпреки ветото на президента Росен Плевнелиев бе приет.
Вярно е, че парламентът в момента се ползва с изключително нисък рейтинг - 12 процента одобрение. Това наистина е малко, но през последните 20 години е имало и други подобни спадове, така че изобщо не е безпрецедентен случай. По принцип Народното събрание никога не се е ползвало с особено висока степен на обществено доверие и традиционно е било на последно място сред всички национални институции. Дори правителството на Станишев в последните две години от управлението си се е радвало на по-висока степен на доверие.
И друг път парламентът се е държал така по подобен на пръв поглед самоубийствен начин.

Но инстинктът за самосъхранение - партиен и чисто личен - винаги е надделявал

А почти сигурно е, че нито една от сега парламентарно представените партии не може да са надява, че ще има повече депутати, отколкото сега. И, разбира се, всеки от сегашните 240 народни избраници иска да завърши мандата си.
В този контекст не трябва да изключваме напълно, колкото и да е малка, и вероятността за ново парламентарно мнозинство. И ново правителство. Така че по-скоро до предсрочни избори няма да се стигне. От тях интерес имат само извънпарламентарните партии, и най вече тази на Николай Бареков, особено ако излъчи представители в Европарламента.
Депутатите от БСП и ДПС са доказали своята лоялност и партийна дисциплина. Ако пък някой напусне ГЕРБ и се обяви за независим, това не променя статуквото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай