Трябва да се изясни мястото на баретите

Или да се ползват като антитерористичен отряд, или за полицейски операции

Трябва да се изясни мястото на баретите | StandartNews.com

Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията

В случая "Лясковец" самите разследващи разкриха комични ситуации при инцидента.

Като например, че вратата на апартамента на Петко неочаквано се отваряла навън, а не навътре. Или пък изчисления от типа: "Той гръмнал два пъти, поразил не знам колко си човека, те гръмнали 500 пъти". Такива съотношения като чуя, се чудя дали да се смея, или да плача. Истинският разговор е много по-сериозен. Като се започне от въпроса за мястото на баретите - или ги използваш като специален антитерористичен отряд, който го изолираш и обучаваш само за това, или ги използваш за полицейски операции. Очевидно, когато е създаден СОБТ преди години, е имало съвсем различна ситуация. Много противоречиви неща могат да се говорят за този отряд, като се започне от това, че имаше период, в който се свързваше с всякакви криминални инциденти, охрани на специални добре облечени бизнесмени и се мине през такива случаи, в които ги използваха за полицейски операции. По-активните полицейските структури започнаха да си правят собствени групи за проникване, т.е. целият този проблем с адекватното използване на баретите. Това, което ни разказаха за акцията в Лясковец, по-добре беше да си го премълчат. Но това е частният случай, който показва по-широкия проблем, за който многократно стана дума - за тази антиселекция, която продължава да се осъществява. Тя не е само за МВР, но за там много е типична.

За какво става въпрос? Идва поредният министър и изхвърля всички, сложени на ръководни позиции от предишния. После имаме някаква система, в която не е ясно кой каква работа върши. Не е ясно, защото няма статистика, която някой честно и обективно да отчита. И да знаеш, че този човек е разкрил 30%, този- 10 % и всички са разкрили по 50%. Като имаш на такова ниво липса на възможност да наказваш некадърните и да награждаваш способните, ти тотално си разрушил системата. В МВР това е някак си най-видимо. От една страна полицията се ползва с най-високо доверие и обратното - се заклеймява най-драматично.

В МВР министърът продължава да е като Господ -той си назначава, уволнява, пише си нормативни актове. Всеки министър прави собствен закон, идва следващият- прави по-експресен закон. А в реалността би трябвало професионалистите, които са със стаж и рутина, да се занимават с уволнения, наказания, структурни реформи. Не политиците, а те да кажат какво да се прави. Трябва да се създаде механизъм, в който професионалните полицаи да назначават и уволняват, а политиците да решават как се локализират и как да бъдат разпределени ресурсите. В България дори армията има много по-рационално поведение, защото там има някаква йерархия. Няма такива назначавания и уволнения като в МВР. Проблемът е, че вътрешното ведомство има възможност за много силно влияние в икономиката - нещо, което се използва в целия преход.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай