Това са правилата в клуба на богатите

Това са правилата в клуба на богатите | StandartNews.com

Богатите рядко плачат в Шампионската лига. Защото това си е техният турнир. С техните спонсори, с техните звезди и техните правила. Може и да не ни харесва, но никой не ни е бутал насила вътре. Да, съдията Томсън от Шотландия нямаше еднакъв критерий към "Лудогорец" и "Реал" вчера. Да, Роналдо само чакаше да бъде докоснат в пеналта, за да падне за дузпа. Но какво сте очаквали? Да се отсъди срещу 100-милионната икона на Шампионската лига! Или Роналдо да не падне, след като знае, че от 10 такива положения всеки съдия ще му свири девет! Сигурно мнозина мразят португалеца, но и на тези, които скандираха в сряда "Меси", ще кажа: асът на "Барса" щеше да се строполи. Емил Костадинов и Наско Сираков също нямаше да пропуснат. Това се очаква от тях.

Другото е работа на рефера. Същият, който идентичното падане на Мисиджан прие за симулация. Шотландецът едва ли е пристрастен към "Реал". Той просто спази неписаните правила на играта. А в Шампионската лига те са ясни - напред отиват най-богатите, пък накрая се изяждат един друг. "Лудогорец" е новобранец в тази голяма игра и трябва да преглътне бързо този факт. От оплакване смисъл няма. Само с още два-три подобни мача, с още едно участие в Шампионската лига, и съдии, и официални лица ще започнат да гледат по друг начин на българите.

"Лудогорец" трябва да продължи с футбола, показан срещу "Реал" и "Ливърпул". Нищо повече. Защото видяното заслужава адмирации. Българският шампион не беше наведен аутсдайдер срещу най-лъскавия футболен продукт в света. Моци и компания не тичаха около Роналдо като ученички, не го потупваха, не се сбиха за фланелката му. Напротив. Лудият румънец искаше да отвърти един на звездата. Това впечатли в хубавата софийска вечер: хъс, битка, никакъв страх от името "Реал".

"Лудогорец" няма от какво да се срамува. Тимът създаде 4-5 ситуации за гол. Отлична статистика дори за отбор от Топ 4 на английския или немския шампионат. Допусна много опасности, но отсреща беше отбор, подиграл се преди месеци с "Байерн". "Лудогорец" не е брашненият чувал на Шампионската лига, а тим от средна европейска класа. И ако не бъде смазан от свръхочаквания или подведен от ненужни ласкатели (с каквито е пълно), може да прескочи групата.

Ключът е идващият мач с "Базел". Швейцарците не са "Реал", но масовият запалянко бърка в преценката. "Базел" извървя отдавна пътя на "Лудогорец". И знае, че трите точки в София го правят фаворит за второто място. В Разград вече сърбаха попарата на този съперник, едва ли ще изпаднат в заблуждения.

Задачата пред българите е ясна - да покажат ни повече, ни по-малко от видяното в първите два мача от групата. Направят ли го, мисията в Шампионската лига ще е изпълнена. Ако има логика (не че във футбола тя е константа), след втория гол ще дойде ред на точката. На победата. Пък докъдето стигне. Или докъдето те пуснат. Важното е, че след Англия и Испания видя: българският шампион не е щастливо овчарче от Изтока, попаднало по някаква случайност в клуба на богатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай