Токовете на Фуко

Токовете на Фуко  | StandartNews.com

Завихрянето на предизборни страсти няма да запълни многомилиардната дупка в енергетиката

Какво напрежение започна да се индуктира в обществения ни живот около предстоящата промяна на цената на тока от 1 октомври. Какви страсти се завихрят! Същински токове на Фуко!
Хвърчат оставки, прелитат едноцифрени и двуцифрени проценти. Истинска предизборна артилерийска подготовка! А бедният потребител се чуди и мае на кого да вярва.

Цената на електроенергията трябва да нарасне плавно през следващите години с 50%, обяви енергийният министър Васил Щонов. Аргументът му е, че задълженията в енергетиката вече са над 2,9 млрд. лв., а до юни догодина щели да се увеличат с още близо милиард. Със сигурност министър Щонов не е взел предвид очакваното в края на септември решение на Арбитража в Женева по иска на руската компания "Атомстройекспорт" срещу НЕК за неустойки по проекта АЕЦ "Белене". Защото, според експерти, искът вече е за 1,5 млрд. евро и ако решението е в наша вреда, финансовата "дупка" в енергетиката ни скоро ще възлиза на около 6 млрд. лева.

Как се запълва такава яма?!

Пазарната икономика сочи само два пътя: увеличаване на приходите и свиване на разходите. Първият от тях води право към увеличаване на цените на тока. Ясно е, управляващите няма да си направят сепуко, като вдигнат цената на тока 4 дни преди изборите с 50%. Със сигурност повишението няма да е и със 17,9%, колкото поиска снабдителното предприятие за Югоизточна България EVN. По мое скромно мнение най-вероятно поскъпването на тока от 1-ви октомври ще е в интервала между 5 и 7%. Така "удоволствието" да се самоубие финансово ще остане за следващия кабинет. Защото, за да не се натрупва нов дефицит, ще се наложи токът да поскъпва на всеки три месеца. Нещо, за което ДКЕВР вече предупреди в отчета си за изпълнението на мерките, препоръчани от Световната банка по време на предишното служебно правителство - през май 2013 г. Така вероятно ще сме свидетели на поредни скокове на цената на електричеството за бита и от Нова година, 1-ви март и пр.

Дали би се намерило правителство, което да издържи на очаквания тогава натиск на улицата? Съмнително, след като (уж) сметките за ток катурнаха стабилния кабинет "Борисов" малко преди изтичането на мандата му.
Като говорим за приходи - не е лошо да се анализира и износът на електроенергия -

на какви цени се продава и кой печели от това

Редно е новият екип на ДКЕВР, а също и това, и следващото правителство да направят подробен анализ и на всички разходи в електроенергетиката и да свият тези, които няма влошат качеството на услугата. Не говоря само за пожелателните мерки, като предоговаряне на дългосрочните договори с американските ТЕЦ-ове в "Марица-изток" и "зелените" централи, които я станат, я не. Нужно е да се бръкне по-дълбоко в енергийния котел и да се види, например, редно ли е най-големият ни държавен ТЕЦ "Марица-изток 2" да харчи пари за издръжката на ФК "Берое"? Да се прегледат договорите за доставки на консумативи, резервни части и пр. както за централите, НЕК и ЕСО, така и ЕРП-етата.

А че цената на тока отдавна изостава от реалната и е време да я догони - едва ли се съмнява някой здравомислещ у нас. Само че - нека се разберем! Аз не искам да плащам за мегапроекти с неясни показатели, като АЕЦ "Белене", "Цанков камък" и пр. Който ги е сключвал и си е прибирал комисионите - да си им бере масрафа! Време е всички разходи в енергетиката да станат публични, за да е ясно дали плащаме за цената на въглищата и атомното гориво, за заплатите на миньорите и енергетиците, за поддържане и подновяване на мрежите на ЕСО и ЕРП-ета, или за лимузините и самолетните билети в бизнес класа, за скъпи футболисти и за вечерите и подаръците на нечии любовници!

Нека не забравяме и бедните ни сънародници, енергийните помощи за които трябва да бъдат индексирани при всяко поскъпване на тока.

И накрая - всеки учил електротехника знае, че вихровите токове на Фуко загряват проводниците и водят до загуба на енергия. Затова нека престанем не губим енергия в излишни страсти, а да я концентрираме в изисквания към управляващите - за пълна прозрачност на всички енергийни разходи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай