Технологиите пренареждат пазара на труда

Георги Василев, финансист

Технологиите пренареждат пазара на труда | StandartNews.com

"Ние не виждаме нещата, такива, каквито са. Ние ги виждаме такива, каквито сме."

Анаис Нин

Българското общество изостава трагично в световното състезание за материален и духовен просперитет. Всеки ден телевизиите и вестниците ни заливат с поток скандални новини за този или онзи прегрешил политик. Нямаме достатъчно време и ресурси да разделим същинската, важна за нас информация от несъществения информационен шум. Трябва да решаваме по-наложителна задача: как да оцелеем физически. Така губим перспективата, осъзнаването къде се намира в съвременния глобален свят нашето изстрадало общество. Чувството, че България е в периферията и на Европа и на събитията, е първото фрапиращо чувство за всеки българин, връщащ се в родината си след дълго отсъствие.
А в същото това време нови мощни сили пренареждат в световен мащаб пазара на работната сила с тежки и сериозни последици за бъдещата политическа и социална стабилност. Капиталовата мобилност и експлозията на новите технологии обезсмислят до голяма степен традиционните национални институционални механизми за социална защита. Националната държава е инструментът, чрез който се организира системата на образование, здравеопазване и социална защита. Тези три стълба на цивилизованото общество са средствата за смекчаване и преодоляване на негативните социални последици от технологичната революция.

Даваме ли си сметка колко много професии изчезнаха за последните двайсетина години само? Къде са машинописките, къде са телефонните оператори, стругарите, чертожниците? Банковите автомати, електронното банкиране и оптичните кабели са на път да изтрият от платежните ведомости хиляди досега добре платени банкови служители. Услугите чрез интернет са заплаха за туристическите агенти, търговците на дребно, счетоводителите и склададжиите. А каква съдба предрича на бюрократите въвеждането на електронно правителство?! Всяко такова социално сътресение, което е следствие на нови технологии, провокира негативни политически реакции. Нараства ксенофобията и националистическата реторика, социалната агресия и дезориентация, битовата престъпност и бягството от реалността чрез потапяне в алкохолизъм, наркомания и мистицизъм. Да, вярно е също така, че новите технологии откриват нови възможности за труд и работни места. Само че процесът на създаване на нови места не е автоматичен. Те се създават чрез активно търсене и експериментиране от ново активно поколение работещи, образовани и квалифицирани в духа и материята на технологическите иновации.

А политиката трябва да се предефинира радикално! Защото не свободния пазар, а държавата е тази фундаментална институция, която е в състояние и има основната задача да реши тази гигантска социална задача: как да реинтегрира изпадналите от влака на технологическия прогрес маси.

С това приканвам за активно участие в политическия живот особено тези, които най-много страдат от липсата на политическа справедливост. Вотът, провокиран от емоционални предпочитания или заради петдесет лева на парче през 4 години, трябва да се подмени със социално отговорна позиция за визията на политиката в дългосрочен план. Време е да започнат да гласуват и да станат политически активни тези, които имат идеите, компетентността и честността да поведат българското общество към преимуществата и просперитета, които може да предостави технологическата революция на глобалния свят в XXI век.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай