Св. Валентин до вота, после Зарезан

Партиите сега ни засипват с любов и обещания, но след 26 март излъганите ще търсят спасение в чашката

Св. Валентин до вота, после Зарезан | StandartNews.com

Наближи ли 14 февруари винаги се започва голямото терзаене Трифон Зарезан или Св. Валентин празнуваме днес. Нищо, че сценарият за повечето българи е един и същ: без или с любов за начало, но със задължително напиване за финал. Затова и заклинанията, че който не тачи Зарезан не е патриот, а пък който не уважава Св. Валентин е задръстен, са дълбоко безмислени. Още повече, че също като Мечо Пух и нашенецът се придържа към веруюто "Колкото повече, толкова повече" по въпроса за празниците. В смисъл, че е грехота да се загърби, който и да е от тях. Все пак и най-лошият празник е по-добър от най-хубавия делник.

В подкрепа на мирното съвместно празнуване на Трифон Зарезан и Св. Валентин е и

фактът, че между светците има доста прилики

И двамата живеят около 255-а година от н.е. И двамата загиват млади за Христовата вяра, и двамата са били лечители. Според житията Трифон спасил от душевна болест дъщерята на римския император Гордиан III, а Валентин изцерил сляпата дъщеря на пазача на затвора. Свети Трифон произхождал от лозарски район на Мала Азия, а свети Валентин използвал сладкото вино за да подобрява вкуса на горчивите цярове.
Днешният 14 февруари обаче има особен привкус, защото по-малко от месец и половина ни делят от извънредните парламентарни избори. А това е времето, в което електоратът се засипва с любов и благи обещания от политиците. Като заплати по 1500 лева и кусур, двойни пари за учители, скок на пенсии, 300 евро на квадратен метър за жилище на младите, 1 000 лева помощ за всяко бебе и други хубави неща, които партиите се кълнат, че ще направят за клетите българи, стига само да прескочат 4% бариера и да влезнат в новия парламент. Изобщо

прелъстяването на гласоподавателите върви с пълна пара

Освен лични бонуси се чертаят и планове за цялата нация. Като това да станем 8 милиона за някоя и друга петилетка, при това всички сити и доволни. Между другото отговорът как да се намножим вече дойде отвъд океана. US конгресмен предложи България и Албания да си поделят Македония. Така ние спокойно ще сложим милион отгоре, стига македонците най-после да чуят Божидар Димитров и се осъзнаят, че са заблудени българи.
До изборите има още време, за да чуем и други бомастични неща. За които е важно да ни харесат, а не дали ще се случат. С други думи за партиите Св. Валентин ще продължи до 26 март. До тогава те ще ни засипват с грижи и любов. После обаче неизбежно ще дойде ред на Трифон Зарезан. Защото за пореден път ще се окаже, че обещанията няма как да се случат. Най-вероятно заради коалиционните партньори, които са безскрупулни идиоти, но без тях не може да се управлява. Може и заради международното положение, там вероятно ще става все по-страшно. И тогава спасението ще се търси само в пълните чаши с еликсира на Трифон Зарезан. И без другото покровителят на лозята се чества два пъти -на 1 февруари и на 14 февруари. Сега ще опрем до него и след 26 март. Няма как, след избори жадните да давят мъката винаги са повече от празнуващите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай