Четвъртък,

Св. Валентин до вота, после Зарезан

От: Администратор -
Св. Валентин до вота, после Зарезан
A
A
A

Наближи ли 14 февруари винаги се започва голямото терзаене Трифон Зарезан или Св. Валентин празнуваме днес. Нищо, че сценарият за повечето българи е един и същ: без или с любов за начало, но със задължително напиване за финал. Затова и заклинанията, че който не тачи Зарезан не е патриот, а пък който не уважава Св. Валентин е задръстен, са дълбоко безмислени. Още повече, че също като Мечо Пух и нашенецът се придържа към веруюто "Колкото повече, толкова повече" по въпроса за празниците. В смисъл, че е грехота да се загърби, който и да е от тях. Все пак и най-лошият празник е по-добър от най-хубавия делник.

В подкрепа на мирното съвместно празнуване на Трифон Зарезан и Св. Валентин е и

фактът, че между светците има доста прилики

И двамата живеят около 255-а година от н.е. И двамата загиват млади за Христовата вяра, и двамата са били лечители. Според житията Трифон спасил от душевна болест дъщерята на римския император Гордиан III, а Валентин изцерил сляпата дъщеря на пазача на затвора. Свети Трифон произхождал от лозарски район на Мала Азия, а свети Валентин използвал сладкото вино за да подобрява вкуса на горчивите цярове.
Днешният 14 февруари обаче има особен привкус, защото по-малко от месец и половина ни делят от извънредните парламентарни избори. А това е времето, в което електоратът се засипва с любов и благи обещания от политиците. Като заплати по 1500 лева и кусур, двойни пари за учители, скок на пенсии, 300 евро на квадратен метър за жилище на младите, 1 000 лева помощ за всяко бебе и други хубави неща, които партиите се кълнат, че ще направят за клетите българи, стига само да прескочат 4% бариера и да влезнат в новия парламент. Изобщо

прелъстяването на гласоподавателите върви с пълна пара

Освен лични бонуси се чертаят и планове за цялата нация. Като това да станем 8 милиона за някоя и друга петилетка, при това всички сити и доволни. Между другото отговорът как да се намножим вече дойде отвъд океана. US конгресмен предложи България и Албания да си поделят Македония. Така ние спокойно ще сложим милион отгоре, стига македонците най-после да чуят Божидар Димитров и се осъзнаят, че са заблудени българи.
До изборите има още време, за да чуем и други бомастични неща. За които е важно да ни харесат, а не дали ще се случат. С други думи за партиите Св. Валентин ще продължи до 26 март. До тогава те ще ни засипват с грижи и любов. После обаче неизбежно ще дойде ред на Трифон Зарезан. Защото за пореден път ще се окаже, че обещанията няма как да се случат. Най-вероятно заради коалиционните партньори, които са безскрупулни идиоти, но без тях не може да се управлява. Може и заради международното положение, там вероятно ще става все по-страшно. И тогава спасението ще се търси само в пълните чаши с еликсира на Трифон Зарезан. И без другото покровителят на лозята се чества два пъти -на 1 февруари и на 14 февруари. Сега ще опрем до него и след 26 март. Няма как, след избори жадните да давят мъката винаги са повече от празнуващите.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички