Студентски римейк на Оранжевата революция

Военното положение в Киев би създало заплаха за разделяне на страната

Студентски римейк на Оранжевата революция | StandartNews.com

Конфликтът в Украйна бързо се радикализира под влияние на младите хора и студентите. Наричат ги "Третата сила" - извън опозицията (партиите "Свобода", "Отечество" на Тимошенко и "УДАР"на Кличко) и извън управляващите (Партията на регионите и Комунистическата партия). Студентите казват: "Ние сме родени след Съветския съюз и не го познаваме, но живеем зле".

"Оранжевата революция" преди 9 години имаше за цел да придвижи напред страната, която беше затънала в безвремие, и да се гарантира нейната независимост. Сега младежите отново искат да вземат съдбата на Украйна в своите ръце. Още в събота при големия бой с полицията те издигнаха лозунга: "Революция!"

От европейска страна е в ход инициативата "Източно партньорство", която цели да придвижи желаещите държави към изискванията и условията в ЕС. Инициативата не ги превръща в страни членки, просто ги приближава. Брюксел търси сигурност по границите си чрез разширяване на демокрацията.

Русия също има подобни цели, но ги преследва във варианта на съветска империя. Русия винаги е била империя - и при царя, и при СССР, но преди им липсваха парите.

През 90-те, когато започнаха промените в Москва, барел петрол струваше 9 долара. След като Владимир Путин бе избран за президент, цената му тръгна нагоре и барелът стигна 120-130 долара.

Русия днес се е напомпала с финанси

и се преживява като империя. През 2003 г. се създаде Евроазийското икономическо пространство с участието на Русия, Казахстан, Беларус и Украйна. Украйна излиза от този съюз и Русия гради въз основа на споразумението своята империя.
Сега се образуват конфликтни линии между Европа и Евроазийския проект.

Украинците също са разделени на две, но те не преувеличават разделението на източната част, където говорят руски, и западната, където са шляхтичи и т.н. Всъщност руснаците са тези, които наблягат на разделителните линии. Украйна има сложна история, преминала е през различни владичества - полски, литовски, руски, съветски. Последното прекрояване на границите е след края на Втората световна война, когато германски територии са предадени на Полша, а полски земи преминават към Украйна.

Освен разделението Киев има и други проблеми - в класацията на"Трансперънси Интернешънъл" страната е на 143-о място по корупция, което също е важна причина за протестите.

Идеята за"Източно партньорство" е полско-литовска. Принципно Варшава и прибалтийските страни подкрепят интеграцията на бившите съветски колонии. В случая с Украйна обаче става дума за територия шест пъти по-голяма от България с население от 46 милиона.

Що се отнася до обвързването на освобождаването на Юлия Тимошенко с европейската перспектива пред Киев, повечето ми украински колеги категорично отхвърлиха условието като нещо, за което не си струва да се говори. Това изискване от Брюксел е непремерено и

показва неадекватното отношение на европейските чиновници

България постъпи добре, като подкрепи евроинтеграцията на Украйна на заседание на правителството. Външният ни министър също посети страната, където се срещна и с българската диаспора. За нас Украйна и Молдова са изключително важни - в първата страна живеят между 250 и 500 хиляди етнически българи.

В Молдова българите пък са над 100 000, като 15 хиляди от тях живеят в проруския сепаратистки регион Приднестровието на площ от 5000 кв. км. България като член на ЕС може директно да преговаря с Москва за положението на нашите сънародници.

Развръзката сега прилича на "Оранжевата революция" - барикади и окупиране на държавни сгради, радикализация на протестите. Украинците не са агресивни хора и при тях събитията протичат доста по-леко отколкото при други народи.

Как може да се развърже възелът? Трябва да се стигне до някакво съгласие. Не вярвам Украйна да остане разкрачена между Европа и Русия, тя ще избере своя път. Когато направи избор, трябва много по-внимателно да гледа напред. Лидерите на управляващата Партия на регионите също говорят за евроинтеграция, но най-вече подчертават, че много ще загубят от падането на икономически връзки с Русия. Руснаците също свирят на тази струна и им предлагат да се включат в митническия съюз, който е стъпка към Евразийския съюз. Ситуацията в Киев е непредвидима, но засега финансовите кръгове са спокойни. Не вярвам правителството да обяви военно положение, за каквато се говори, тъй като това би било стъпка към практическото разделяне на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай