София пред десен завой към Брюксел

София пред десен завой към Брюксел | StandartNews.com

Служебният кабинет ще закрепи кораба, но няма да реши проблеми

(в. "Файненшъл таймс")

Българският парламент одобри оставката на премиера Пламен Орешарски и правителството му след 14-месечно бурно управление, проправяйки път към предсрочни избори през октомври. Предстои президентът Росен Плевнелиев да назначи в началото на следващия месец служебно правителство, което да управлява страната до изборите на 5 октомври.
През лятото ще настъпи преструктуриране на политическото пространство. Има вероятност десноцентристите да излязат с мнозинство от изборите, казва анализаторът от Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов. Няма очаквания временното правителство да се заеме със задълбочаващите се проблеми с Корпоративна търговска банка, след като миналата седмица парламентът отхвърли законопроект, предлагащ държавен спасителен план, който би коствал на данъкоплатците 1 милиард евро, отбелязва той.

Обруленото и недолюбвано българско правителство подаде официално оставка с репутация, разклатена от политиката му, от съмненията за връзки със сенчестия бизнес, а съвсем наскоро и от банковата криза, отбелязва в друга статия вестникът. При задаващите се предсрочни избори, служебното правителство ще се стреми да закрепи кораба и да поправи отношенията с ЕС. Очаква се изборите да доведат на власт дясната опозиция с надежда тя да възприеме по-реформистки и западно ориентиран подход.

Според политолога Владимир Шопов служебният кабинет ще бъде съставен до голяма степен от близки до президента Росен Плевнелиев хора и от обществени фигури, известни с проевропейските си и проатлантически възгледи.
Кабинетът ще има много различни мнения и разбирания от тези на досегашното, а по отношение на политиката, то ще бъде необичайно служебно правителство, тъй като ще трябва да се заеме с множество спешни политически проблеми, които изискват незабавно внимание, подчертава политологът.

Според Цветослав Цачев от "Елана трейдинг" служебният кабинет само ще запази настоящото статукво, което представлява наследството на бившето правителство и последния парламент - липса на реформи в енергийния сектор и пенсионната система, корупция и изключително зле функционираща държавна администрация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай