Смешен плач за Общинска банка

Смешен плач за Общинска банка | StandartNews.com

Когато на 7 юли 2017 година бившият министър, вече столичен съветник, Трайчо Трайков поиска спешна приватизация на Общинска банка, едва ли си е представял, че само половин година по-късно тази настойчивост ще предизвика мощен гняв на съпартийците му. А заедно с

кахърите като обвиняем

по мегаделото за продажбата на EVN, това ще му донесе и допълнително разочарование.

Продажбата на Общинска банка влезе в опорните точки на дясната опозиция, с които от седмица се минира държавата при старта на българското европредседателство. Бизнесмени – издатели бранят свободата на словото, гръмки еколози - планината Пирин, спонсорирани отвън организации – третият пол. А изпадналите от парламента десни се прицелиха в банковата система. Това стана броени след като БНБ даде зелена светлина за продажбата на 67,64 % от капитала на Общинска банка на Novito Opportunities срещу 46 млн. лева. Фактът, че в регистрирания в Лихтенщайн взаимен фонд най-голям дял има бизнесменът Георги Самуилов чрез фирмата си "Инса ойл" запали фитила на „Да, България", ДСБ и всички сателитни сдружения. Трайчо Трайков, Атанас Атанасов и Христо Иванов се надпреварват да се жалват, че един е купувачът, че БНБ трябва да изчака, че не се знае къде отиват парите на софиянци... Написаха открити писма, заплашиха с оставка кабинета. Някой ден сигурно ще протестират и пред Европейската централна банка.

Защо най-големите радетели за приватизацията на банката, сега са най-големите врагове на процеса? Факт е, че критериите са спазени, цената е приемлива, процедурата е публична. Но е и факт, че друг кандидат няма. Този фонд очевидно

не е техният играч и това ги вбеси

Дали са очаквали друг да спечели и защо този друг не е участвал, сигурно няма да стане ясно. Но едно е очевидно - плановете им са били провалени. Като се има предвид, че това са хората на Костов, гневът им е разбираем. Времето на Командира беше златната банкова мина. Бяха продадени най-големите ни перли. Също така бяха раздадени лицензиите на всички появили се след това банкови звезди. Знаем коя от тях опасно угасна.

Приватизацията на фабрики, заводи и хотели зарадва и нахрани за дълго време хората на Костов. Но, за 20 години, с много кратко изключение, те така и не успяха да вземат нито едно банково разрешително. Въпреки натиска върху властта, БНБ и Европа. И ако последния им опит с Общинска банка пак е ударил на камък, загубата ще е непрежалима и бурята ще е дълга. Но накрая ще се окаже, че бурята е само в чаша вода.

А иначе, Общинска банка е наистина апетитна хапка. Макар да е в средата по пазарен дял на финансовите ни институции, стои стабилно, няма скандали, премина с добър резултат стрес тестовете преди близо две години. Активите й са малко над 1,5 млрд. лева в края на юни, почти 100 милиона е собствения й капитал, нараснал двойно през последните 2 години. За 6 месеца печалбата й е 1,3 млн. лв, не раздава дивиденти.

Ударно разчисти през последните години лошите си кредити и при проверката на качеството на активите си се справи с много добро съотношение на базовия маркер – собствен капитал спрямо рискови активи.

Макар да е създадена преди 22 години, Общинска банка никога не е била голяма заплаха за основните си конкуренти с количество и резултати. Но тя има едно безспорно предимство, което гради години наред и я прави уникална. Институцията държи близо 30-40 процента от пазарния дял в сектор „Местно самоуправление", а сред акционерите й освен столицата, попадат и други общини като Пловдив и Плевен. Затова, като обслужваща институция, тя и участва в съфинансиране на много проекти в кметствата по европейски програми. Като по този начин дава финансова подкрепа за развитието на всички региони.

Такова портфолио трудно се управлява от чужденци

дори и за майсторите от Швейцария и Лихтенщайн. Затова, няма нищо страшно, че собственикът на книжата е българин. Важно е да има контрол и правила, за да не се превърне той от банков акционер в собственик на държавата. Но това в България, дори и най-големите песимисти, не мислят, че скоро ще се случи. Защото кражбата на века – КТБ, още не сме я преживели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай