Следващият кабинет да ремонтира бюджета

Следващият кабинет да ремонтира бюджета | StandartNews.com

Проблемите ще се задълбочат, но няма да катурнат държавата

Любомир Дацов, финансист

Това, което се случва в Народното събрание, е политиканстване, а не правене на политика.
За да отговори на въпроса дали ще има проблеми с бюджета на страната до края на годината, човек трябва да надникне в главите на хората, които ще управляват държавата през следващите месеци, иначе няма как да знаем какво смятат да правят. От гледна точка на текуща обстановка - бюджетът не е безпроблемен, но и нищо не налага абсолютно спешна актуализация. Дефицитът, който се очаква, ще се появи едва в края на годината. Тогава ще има ново правителство, което действително ще трябва да прави актуализация на бюджета на НЗОК, и то по простата причина, че след 2010 г. никой не взе никакви мерки да овладее нарастващия дефицит в нея.

Достатъчно е само да се погледне, първо, колко бързо бизнесът с лекарства стана приоритет в здравеопазването, и второ - как непропорционално нараства броят на хората, които се хоспитализират. Тези два фактора говорят, от една страна, за корупция в сферата на здравеопазването, която не е само сред хората, които го управляват, а и вътре в самата система, и то на всички нива, а от друга - за откровена криминализация на сектора, тъй като се подправят документи, особено в болниците, за да се източва НЗОК. Самата здравна каса продължава да бъде управлявана основно от лекари, които пазят единствено своите и на бранша интереси. Общо взето, през годините в НЗОК само се променят представителите на различните лобита, но не се прави нищо с цел някаква реформа.

Поради всичко това е абсолютно безсмислено да се дават допълнителни средства, без преди това да бъде решен нито един от проблемите в здравната система. Защото това е система, която не работи ефективно и в която, на първо място, липсва всякакъв контрол - както професионален, така и обществен, който да следи за защитата на обществените интереси.

Именно затова твърдя, че блокирането на работата на Народното събрание е политиканстване, тъй като липсва последователна политика в здравеопазването. Защото дадеш едни пари на НЗОК, без да обвържеш това с постигането на конкретни резултати, това означава след 2 месеца да се появи същият проблем, тъй като и те ще бъдат похарчени по същия непрозрачен начин, както досега, и ще се яви нов дефицит.

Така че това е чисто безсмислено упражнение.

Освен това за всички е видимо, че здравната система отдавна предлага свръхкапацитет. Неотдавна ми обясняваха, че в един град има три държавни болници, в които почти никой не влиза, а цялото местно население ходи само по лечители. Следователно - трудно е да обосновеш съществуването на тези болници, защото явно няма квалифицирани лекари в тях, но в същото време разходите за издръжката им продължават да съществуват. Същото нещо е и за частните болници, тъй като въпросът за конкуренцията в здравеопазването е изкривен. Нормално би било именно конкуренцията да решава кои болници да съществуват и кои - не. А ние сме свидетели само на процес на откриване на болници, но не и на закриване.

Според проучване, за да е ефективно здравеопазването в България, са необходими между 100 и 150 болници. Преди време те бяха около 400, а сега никой не знае колко са. Да, факт е, че в здравеопазването влиза частен капитал, който, нормално, трябва да има възвръщаемост, но в същото време никой не пуска неефективните структури да фалират.

И проблемът е на самата система на здравеопазването, тъй като тя не може да каже коя болница е ефективна и коя не е. Защото система, в която масово се злоупотребява, краде се и пр., всичките тези параметри и критерии са изкривени. Факт е, че която болница има по-добри "връзки" и по-добър счетоводител, образно казано, ще е "по-ефективна", а не която има повече пациенти.

А другата причина, която се дискутира за актуализацията на бюджета - 500-те милиона по-малко приходи, за размера на бюджета и на буферите в него - не са сериозен проблем. Защото, ако приходите намаляват заради разликата в макроикономическите параметри, при които беше съставен бюджетът и при които се изпълнява, то тогава е редно да бъдат препрограмирани пропорционално и разходите. Но вместо това актуализацията, която е внесена в Народното събрание, се

предлага нов дефицит чрез емитиране на нови дългове

Което вече е сериозен проблем, тъй като догодина, при увеличаване или дори и при запазване на разходите за здравеопазване, образование и пр., той ще се мултиплицира. А и всеки дълг след това ще трябва да се връща.
Защото всичко опира до икономиката, а не до това да си правиш самореклама - "ние сме добрите и вдигаме доходите", защото тази политика, както се вижда, е непродуктивна.
Що се отнася до казуса "КТБ", единственото оправдано нещо е даването на държавна гаранция за 2 млрд. за фонда за гарантиране на влоговете. Така че - не е болка за умиране блокирането на парламента и на актуализация на бюджета. Да, част от проблемите ще се задълбочат, но те не са такива, че да катурнат държавата. Така че актуализацията на бюджета може да остане за следващото правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай