Ще помогнем на Тереза да си върне децата

Ще помогнем на Тереза да си върне децата  | StandartNews.com

За малчуганите е жестока травма, ако бъдат изведени от дома си, смята Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата

Случаят на Тереза Коцева от Кнежа, чиито деца бяха отнети от социалните служби, не е толкова прост, колкото изглежда. Не става въпрос за една неплатена сметка за ток, а има и много други неща, който не се виждат на пръв поглед.

Това, за което ние от Национална мрежа за децата от много време настояваме, е да бъде изградена цялостна семейна политика. Има някои много важни условия, които трябва да бъдат спазени, за да се определи една семейна среда като подходяща за дете. То трябва да има свободен достъп до образование и здравеопазване на първо място. Майката от Кнежа е наясно, че не може да предложи необходимите условия на децата си и се е съгласила доброволно те да бъдат изведени от дома й. Постъпка, която ние приемаме като много отговорна и правилна.

В конкретната ситуация не е важно сега, в този момент, да бъдат дадени пари на тази жена, с които тя да покрие сметките си. Благодарение на помощта на хората, Тереза вече разполага с тези средства. Най-важно е тя да бъде подкрепена, за да бъде стабилна за в бъдеще и да може да се грижи спокойно за двете си деца. Ето защо ние препоръчваме да се постави фокус върху превенцията и подкрепата на родителите в процеса на деинституционализацията, като се насърчи създаването и развиването на достъпни и достатъчни като брой и видове услуги и форми на грижа за отглеждането на деца, както и адекватни услуги на семействата в кризисна ситуация. Защото Тереза Коцева и нейните деца не са изолиран случай и това е най-лошото. В подобна ситуация са още много семейства в България. Детската бедност у нас продължава да е най-високата в цяла Европа и вместо да търсим разрешение на проблема, позволяваме той все повече да се задълбочи. Повече от половината български деца живеят в риск от бедност или социално изключване. Най-лошото е, че никой в обществото не се заема с организиране на дискусия по този въпрос, а това е повече от наложително.

От изключителна важност е всички семейства, които са в ситуация, подобна на тази на Тереза от Кнежа, да бъдат подкрепени. Разрешаването на проблема не се корени само в това да помогнем на тази майка да си върне децата. Трябва да се постараем да не се стига до подобни случаи.

От нашето сдружение "Първи юни" - Бяла Слатина, вече сме се заели да подкрепим Тереза, за да си стъпи тя на краката и да прибере децата си у дома. Дори след успешното разрешаване на проблема ще поемем почасово грижата за едното от тях. Всички тези действия са част от един проект, с който сме се захванали.

Най-важно е да се знае, че трябва да се прави всичко възможно деца да не бъдат извеждани от домовете си по този начин. Това е невероятна травма за самите тях, за майката, а и за цялото ни общество. И още нещо - по никакъв начин не трябва да се настройваме срещу приемните семейства и да ги противопоставяме на биологичните. Не трябва те да бъдат съдени за това, че получават по 500 лв. на месец, защото тяхната роля е много важна. Има случаи, в който е абсолютно невъзможно децата да останат да живеят с биологичното си семейство и ако нямаше приемни родители, те щяха да живеят по институциите. А така има кой да се грижи за тях.
Да, случаят на Тереза е краен, но не непоправим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай