Шоуто на Волен му носи 250 000 гласа

Шоуто на Волен му носи 250 000 гласа | StandartNews.com

Абсурдът е, че цялото общество се е вторачило в него

Не знам дали арестът на Волен Сидеров и освобождаването му срещу гаранция впоследствие е цирк, но със сигурност е несериозно.

Най-несериозното в случая е, че цялата държавна машина плюс гражданското общество се занимават с този казус. Депутатите следва да се подчиняват на някакви поведенчески етични стандарти. Сидеров има проблеми със самоконтрола понякога при всички положения. Но на фона на терора в Европа, случващото се у нас, приемането на държавния бюджет, ние се занимаваме със Сидеров, което просто е несериозно. Неговото задържане и пускане говори достатъчно за състоянието, в което се намира нашата правораздавателна система. Понякога се чудя дали наистина някои неща не се правят нарочно. Няма как все още да разберем дали случаят с Волен е постановка. По-скоро го отдавам на някакво стечение на обстоятелствата, а не на план, измислен доста отдавна и реализиран сега. Когато имаме неработещи институции, изключително ниско доверие към тях от обществото, тотално ниски очаквания по отношение на ефективността им, всичко е възможно. Не мисля, че казусът "Сидеров" ще е най-абсурдното нещо, на което ще станем свидетели в краткосрочен план. Така или иначе до Нова година едва ли ще има нов сюжет с главен герой лидерът на "Атака". Всичко зависи и от външнополитическата обстановка. Но Сидеров успява изключително ефективно да реабилитира своята маркетингова концепция, която го държи в парламента, въпреки всички присъди на анализатори, които го погребваха многократно. Стратегията му е много проста. На Волен му трябва потенциална публика от около 400 хил. души, от които 250 000 да гласуват за него. Той играе спектакъла заради тази публика, а не заради градския централен либерал, просветения социалист или някой представител на будното гражданство. Сидеров играе убедително за тези 400 хил. души и ще спре, когато прецени, че този тип сюжети не му вършат работа пред тази публика. Но на този етап му вършат. Но трябва да погледнем отвъд конкретния проблем със Сидеров - да видим от какви хора и персонажи се населява българският парламент. Защото Волен далеч не е единственият, който заслужава подобен коментар. Нека видим поведението на немалко депутати и нивото на дискусия, ако изобщо може да се нарече дискусия. Волен далеч не е уникален. Има нещо гнило в това наше вторачване в него, превръщането му в лошия герой, с който се занимава цялото ни общество.

Докато се фокусираме върху Сидеров, покрай него се прокрадват поредица от други не по-добри от него герои. На обществото ни е по-удобно да персонализираме с някого гнева си и това, което не харесваме. Ако го няма Сидеров, проблемът с качеството на българския политически процес няма да бъде решен.

Записа Михаела Благоева

Казусът е спектакъл

Проф. Александър Джеров

- 72-часовата мярка за задържане на Сидеров не е ли твърде много - обикновено такава мярка се иска за убийство или за тежко престъпление. От тази гледна точка не беше ли спектакъл всичко това, което се разигра?

- Как да ви кажа, то цялото е спектакъл, ако помислите, цялата история върху държанието на Сидеров във ВИТИЗ, второ самолетът и тъй нататък, там има няколко случаи, които са прекалени. Не знам как да го назовем, освен хулиганство, възпитание и тъй нататък. Още повече, че ние не сме в течение на всички факти.

- Отворена ли е вече вратата за премахването на имунитета на депутатите след този случай?

- Вижте сега, ако има разум в депутатите, имунитетът трябва да отпадне, освен за тежки престъпления, когато бъдат сваляни в момента на извършването. Иначе какво значи "имунитет"?

И депутатът е гражданин, и той е отговорен пред закона. Безспорно ще трябва парламентът да се занимае с този въпрос да отпадне до голяма степен имунитетът.

- Т.е. народният представител трябва да има имунитет само на депутатската банка, нали така?

- Да, точно така. Там може да говори, но вън, в живота, той не може да убива, не може да хулиганства.

/Пред Агенция Фокус/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай