Шоуто на Волен

Белоглавият вожд не спира да дърпа лъва за опашката

Шоуто на Волен | StandartNews.com

Вече почти привикнахме на изстъпленията на Волен Сидеров, белязали прохождането на 42-рия парламент. Още в първия ден лидерът на националистите нападна журналист и се изгаври с полицая, който се опита да ги разтърве. На втория "Атака" съвсем официално обвини ГЕРБ, че техни привърженици са убили членка на "Атака" в Камено. След часове се разбра, че жената е жива и здрава.

Оттук нататък Сидеров продължи да се държи като разбеснял се фелдфебел - да обвинява непрекъснато политическата конкуренция в извършени убийства, наркотрафик и пране на пари, да прави панаири в пленарната зала, да се репчи на опонентите си и на репортерките в кулоарите.

В неделя през нощта белоглавият вожд фатално дръпна лъва за опашката.
Сидеров изчака да се разотиде митингът, изпълзя заедно с трийсетина свои охранители и нападна протестиращи и журналисти. Обвини репортерите, че са водили протеста до централата на неговата партия и са го обиждали на "турчин".

Псувните, блъскането и истеричните викове обаче не могат да скрият паниката на лидера на "Атака". Той е готов да се нахвърли с бабаитите си върху всеки, който се осмели да му напомни задкулисната му сделка с БСП и ДПС.

Тази неформална коалиция обаче вече петни не само националистическата партия, тя компрометира самото правителство и цялото парламентарно мнозинство, което практически зависи изцяло от гласовете на "Атака". Може би заради това председателят на парламента Михаил Миков не смее да направи и най-деликатна забележка на буйстващия патриот и го остава да разиграва зловещите си циркове във и около законодателния храм. Вероятно по същата причина БСП и ДПС са склонили да изберат Сидеров и за шеф на парламентарната комисия "Антимафия", която ще разследва греховете на бившите управляващи.

Превръщането му в парламентарен инквизитор обаче ще бъде непростима грешка на управляващите. С неуравновесените си прояви и извънредната власт, която ще получи, Волен Сидеров може да се развихри в лични отмъщения и разчистване на сметки. Затова е най-добре Станишев и Местан да преосмислят повишението на сенчестия си коалиционен партньор, преди да е превърнал окончателно Народното събрание в декор за самозваните си съдебни процеси.

В разгара на многохилядните протести Сидеров набеди ГЕРБ, че подготвят терористични актове и заплаши в прав текст България с избухването на гражданска война.

Подобен смразяващ анонс не би трябвало да бъде оставян без никакви последствия, дори ако е излязъл от устата на психически и морално неустойчив индивид. Крайно наложително е по заплахата за гражданска война да вземат отношение не само настойниците му Станишев и Местан, но също президентът и най-вече главният прокурор. Опасните провокации срещу гражданския мир и националната сигурност на страната не бива да бъдат оставяни без отговор от държавните институции. В противен случай "героят на нашето време" ще добие кураж да се посвети на жалки занимания, като палене на молитвени килимчета, пребиване на дядовци и внучета по магистралите, замерване на стюардеси с кюфтета или профилактичен побой над журналисти. Доверието в парламента и партиите виси на косъм в момента и едва ли е далновидно да се оставя в ръцете на самозабравил се проповедник на омразата, който вярва, че всичко му е позволено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай