Шокиращата тайна на Сопотския метеорит

Шокиращата тайна на Сопотския метеорит | StandartNews.com

Приказка за това как подбалканското градче можеше да се прослави с небесното чудо

Още преди да са изстинали дирите на Сопотския метеорит, телефоните в централата на ЦРУ в Ленгли вече дрънчаха на пожар. Аналитиците на американското разузнаване светкавично съобразиха, че падането на небесно тяло в Деня Пи (14 март) не би могло да е случайност, а зад произшествието непременно се крие мистерия с вселенски мащаби. Затова телефонният звън се пренесе към шпионския им клон в малка балканска страна, където най-близко намиращият се оперативен работник унило лочеше уиски със сода в известен софийски локал. Агент Х (името спестяваме, за да избегнем недоразумения с ФБР - б.р.) спешно бе командирован за родното място на Иван Вазов, за да проучи масовата психоза сред населението. Неговият доклад бе прихванат от хакерския екип на "Стандарт" и заради историческото му значение го публикуваме с леки корекции.

"Пристигнах в Сопот привечер, когато 24-часовото издирване на метеорита бе приключило и съгледвачите обменяха впечатления в кръчмата. Седнах и, за да не бия на очи, си поръчах домашна ракия с кока-кола. Ало, агентчето, поръчката ти е готова, намигна ми барманът. Разбрах, че прикритието ми е отишло на кино, но никой от околните не се впечатли. Кръчмарят ми разказа, че преди години НЛО паднало край плевенското село Коиловци. Местните жители обаче останали с впечатление, че извънземните са дошли да им оберат царевицата и им дръпнали як пердах. Впоследствие се разбрало, че

НЛО-то се състояло от френски командоси

В кръчмата влезе кметът и започна реч: "Съграждани, това е исторически миг за Сопот. Метеоритът, който още не сме намерили, е не само наш, но и на цялото прогресивно човечество. Сами видяхте - падна, и веднага руският президент Путин се откри на света. А разправяха, че бил свален, убит и закопан в Кремъл, докато жена му тайно раждала. Вервайте ми, нашият метеорит ще донесе и мира в Украйна и по света! Ето, САЩ и Иран подписват ядрено споразумение. Само дето гърците и германците нещо се посдърпаха."

Градоначалникът бе грубо прекъснат от ловец, загубил се при хайката за метеорита: "По същия начин преди има-нема две хиляди години един метеорит покрай село Витлеем и там се роди месията Христос. Кмете, направи справка за всички новородени бебета в Сопот и свикай пресконференция. Остава само да намерим къде са се дянали тримата влъхви и дали някой не е откраднал даровете".

В спора се намеси трети с вид на професионален скептик: "Струва ми се, че леко пресилвате - наблизо е военният завод ВМЗ. Не мислите ли, че е по-вероятно някой работник да си е играл на челик с шашки динамит и пиротехническият резултат да ни се е видял като светещ метеорит? Ако така е станало, с цел привличане на зяпачи и любители на сензации можем занапред всяка седмица по една космическа буря да организираме".

- Защо всички пропускате, че не успяхме да открием дори парченце от метеорита, а три пъти обходихме Балкана и полето. Нямаме какво да покажем дори на изгладнелите журналисти. Да не говорим за Бойко, ако случайно дойде тук да си търси жена, включи се поредният мърморко.
Кметът вдигна чаша, присви очи и отсече: "Какво като няма нищо.

Чудовището Неси в езерото Лох Нес

да не би някой да го е виждал? Не, ама е пълно с будали туристи, които обикалят да го търсят и често им се привижда. Бихме могли да обявим, че тук се ражда Месията, но ще възникнат търкания с Ватикана, Вселенската патриаршия, Израел, ИДИЛ, Иран и всички останали, които чакат Божия помазаник. Затова предлагам оттук нататък веднъж месечно някой сопотчанин да съобщава на медиите, че е видял я нов метеорит, я падаща звезда, я звезден прах, я летяща чиния. Тъщата - леля Гинка, ще раздува на баламите учени видения, послания и пикантни новини от чужди галактики, които ужким й ги споделя самото небесно съзнание. Племенникът Кирчо ще рисува на фотошоп кометите, НЛО-та и марсианците, посетили гордия ни подбалкански град. Започваме грандиозен бизнес, който ще прослави Сопот на петте континента и ще ни направи богати. По този повод се кандидатирам за нов мандат", завърши кметът.

На другия ден градът осъмна осеян с билбордове: "Дънов и Ванга са прави: Сопот е благословеният град на Метеорита". В същото време секретарката на читалището като една нова Райна Княгиня бродираше върху новото знаме на общината безсмъртния, но леко променен стих на Вазов:

"И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,
спомня тоз метеорит бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай