Шах, шах и три пешки метър

Бившият премиер вкара белота в политиката

Шах, шах и три пешки метър | StandartNews.com

Георги Даскалов, ekipnews.com

Забранили на затворниците да играят карти и им препоръчали тихи и интелектуални игри: шах, дама, "Не се сърди, човече". Надзирателите следели дали забраната се спазва. Минава надзирател покрай една килия и чува - шах, шах, три пешки метър и целата килия е капо.

Бойко Борисов не е шахматист. В световната шахматна общност още се говори (не знам дали е истина, но звучи хубаво), че е ошашавил компютрите по света, правейки два начални хода вместо един - както като дете е почвал партиите в Банкя - на откриването на мача между Топалов и Ананд за световната титла в София.

Но че е белотаджия, има достатъчно доказателства.

С хода да поиска касиране на изборите сега Бойко Борисов ошашави политическите си противници и им показа, че е рано да го отписват. Шах, шах, три пешки метър... и Станишев, и всички останали, дето са се приготвили да пратят Борисов и ГЕРБ в историята, може да останат капо.

Това е уникален ход и с него бившият министър-председател влезе и в световните новини: партията, която е спечелила изборите, иска тяхното касиране. Това не е било не само в България, но и въобще.

Без значение дали симпатизираме на тезите и цялостното политическо поведение на г-н Борисов или не, новите избори са единственият естествен изход от ситуацията, в която избирателите вкараха политическата система. Неестественият изход са "Атака" и ДПС заедно в правителството. Но кой знае защо всички, включително и европейските ни опекуни, са на мнение, че трябва да се върви не по нормалния, а по извратения път. Кръвосмешения, всички във властта, само и само да има някакво правителство.

Това не е решение и защо трябва да се доказва на наш гръб?

Не е ясно дали Конституционният съд ще реши, че нарушенията на изборите са толкова тежки, че те трябва да се касират, но в случай на жалба магистратите трябва да се произнесат бързо. С да или не.

Но и със, и без решение на Конституционния съд нормалният, здравият човешки разсъдък говори това: сегашният резултат от изборите не върши никаква работа, напротив, може да отвори вратата за такива поразии, че свят да ни се извие.

Затова по-добре нови избори. По-честно е.

Пък каквото сабя покаже.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай