Със 160 000 гласа влизаш в парламента

Със 160 000 гласа влизаш в парламента | StandartNews.com

Да се сметне колко депутати ще вкарат партиите според изборния резултат е лесно. Методиката за изчисляване на мандатите има две нива. Горното ниво, което е важното и определя коя партия колко мандата има, може да се сметне от всяко дете с калкулатора на телефона или с листче и хартия. Човек трябва да е напълно малоумен, за да не може да изчисли мандатите на партиите по методиката на Хеър-Ниймайер. Формулата е повече от елементарна - гласовете, които получава конкретната партия, се делят на общия сбор от гласовете на всички преминали бариерата политически формации и се умножават по броя на мандатите - 240. Методиката има и една трудна част - разхвърлянето на мандатите по райони, и затова ние обявяваме конкурса. Ако ръководството на БСП не може да ги изчисли, да помолят своите деца в училищна възраст да ги сметнат. Според мен ще има около 4 млн. действителни бюлетини. Тоест, за да влезете в парламента, ви трябват 160 000 гласа.

Другото опасение на БСП било, че се готвят фалшификации на подписите на "мъртвите души", които да бъдат вкарани в урните. Всъщност във всички избирателни комисии - 12 000 секционни, 31 районни и една ЦИК, мнозинство има т.нар. опозиция. Когато чуя, че някой се готви да фалшифицира изборите, съм много разтревожен. Моля опозицията да не фалшифицира изборите. Ако някой може да фалшифицира изборите, това са те, тъй като имат мнозинство във всички комисии.

Българската система е изключително добре защитена срещу измами. Освен това след вкарването на секционните протоколи в РИК-овете, те веднага се публикуват на сайта на ЦИК. Всеки ще може да провери дали числата от любимата му секция са там и после да бъде така добър да се успокои.

Неполитическият вот на 12 май може да достигне 10-13 процента. В него първо влизат пряко купените гласове. Освен тях включвам и корпоративния вот - когато работодателят поиска от служителите си да гласуват за определена партия. Друг вид гласуване - в малката и китна община Несебър, която през лятото достига половин милион, няма съветници от БСП и ГЕРБ, а мнозинство на хора от местни бизнес партии. Която партия обещае, че ще сложи повече бетон, тя печели изборите. Това е някакъв личен корпоративен вот. По същия начин се гласува в Добринище и в Банско - който обещае, че ще изсече последното дърво в Пирин, ще спечели.

Кампанията се отличава със своята неописуема истерия

Горещо препоръчвам на някои хора да се научат да губят. Вече се чудя дали в някои партии не е добре да се върнат някои от старите лидери да въведат малко ред.
БСП се закани да отзове представителите си в избирателните комисии заради отказа на ЦИК да представи софтуерния код за изчисляване на резултатите. Тук очевидно става дума за клиничен случай.
Първо, Централната избирателна комисия още не е избрала фирма, която да обработва резултатите от изборите. Второ, съгласно условията на договора, ако на 24 април възложителят (ЦИК) одобри софтуера на изпълнителя, той ще получи в затворен плик соурс кода на изпълнителя. Трето, от този момент този код е собственост на комисията, както винаги е било през последните 22 години. ЦИК може да направи каквото си поиска с този соурс код - да го публикува или да не го публикува, да го обяви веднага след изборите.
Аз лично препоръчвам горещо на ЦИК да не го публикува. Защо? Защото като го публикува, веднага ще се появят сто версии, които смятат по сто различни начина. Няма български хакер, който да не си поиграе със соурс кода и после да каже: ЦИК това, ЦИК онова. Иначе никой не може да каже, че това е соурс кодът на комисията, защото той стои в запечатан плик.
Аз и моите асистенти отдавна сме създали свой код, "Информационно обслужване" си е направила друг код. Кодът зависи от стила на програмиста. Общото между всичките тези кодове е, че произвеждат един и същи резултат при едни и същи данни. В понеделник аз и група мои приятели обявяваме конкурс за млад български програмист, който да напише най-добър код за изчисляване на резултатите. Ще обявим името му и ще публикуваме кода. Призоваваме българските ученици и студенти да се включат в конкурса, тъкмо повече хора да разберат за какво става въпрос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай