С рейсове от чужбина избори не се печелят

Конституционният съд няма да касира вота заради липсата на машинно гласуване

С рейсове от чужбина избори не се печелят | StandartNews.com

Поради факта, че ще броя гласовете от вота на 26 март, не мога да коментирам дали има някакви промени в електоралните нагласи в последните дни преди изборите. Мога да кажа обаче да кажа категорично, че скандалът с наша дипломатка, размяната на любезности между политици и журналисти – всичко това не трябва да отклонява вниманието ни от основните теми и отговорности пред държавата. А това са преките заплахи върху България и подготовката за председателството на Евросъюза. Това са ни основните задачи – националната сигурност и как ще се представим пред Европа от 1 януари 2018 година. Притеснява ме фактът, че ние точно за тези важни неща не говорим, а се занимаваме с това кой какво казал, какво направил и т.н.

Извинете, но това е несериозно !
Преди изборите прекалено много се преекспонира темата за прословутите гласове от Турция. Нека внеса една историческа справка. За 8 парламентарни избора от 1991 година до 2014 година включително,

тоталният ефект от гласуването в чужбина е 15 депутати

От общо избрани 1920. Това е под 1 процент. Всички тези 15 депутати са в сметката на ДПС. Което означава, че ДПС печели от Турция средно по двама депутати. Което е нищо. Това е пренебрежимо малък ефект. И на тези избори гласуването от Турция няма да промени резултата. Или да го кажем още по-нагледно – 100 автобуса от Турция по 60 души са 6000 души. Това е половин мандат. Защото един мандат е средно 12-15 хиляди гласа. Така че гласовете от Турция няма да повлияят на изборния резултат. Мисля че прогнозата ми е ще бъде точна - аз съм следил това гласуване в продължение на 25 години. Не мога да говоря конкретно и за дясното представителство в парламента, което по принцип е въпрос с повишена трудност. Мога да кажа само, че по начало

разцеплението не води до добри резултати.

Обратно – винаги донася лоши. Добри резултати се получават чрез обединение, а не чрез разцепление.
Българският избирател трябва да бъде сигурен, че неговият глас ще бъде коректно преброен. Това мога да го гарантирам. От него зависи кой ще влезе в парламента. Оттам-нататък избирателят да си опича акъла, а политиците да се занимават с важните неща, ако е възможно, а не с глупости. Защото не искам българската предизборна кампания да заприлича на американската. Казвам го най-отговорно. Ние не трябва да падаме до това ниво. Американската предизборна кампания е дъното. Надявам се да не стигне до дотам – кой, с кого, кога и как е спал.
На другия полюс са холандците – секции на всяка спирка, гара, летище, магазин – минаваш, гласуваш и си отиваш на работа. Освен това се отказаха от машините и си гласуват ръчно. При нас е странна работа – на последните избори имаше 500 машини, сега няма нито една. Но всички трябва да бъдат сигурни - Конституционният съд няма да касира изборите по тази причина. Може поради други, но точно поради причина няма да го направи. Защото практиката на българските и на световните съдилища е категорична: избори се касират само тогава, когато нарушението е в състояние да промени изборния резултат.
Пример – аз съм отишъл да гласувам за любимата си партия, било с машина, било с хартия. Тогава липсата на машина какво означава? Аз давам своя вот на хартия. Това не променя изборния резултат. Технологията не може да възпре моето желание да гласувам за любимата си партия.Това е важното.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай