Рушвет може да е ключът за Боевски

Рушвет може да е ключът за Боевски | StandartNews.com

Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията

Въпросът как осъденият за наркотрафик Гълъбин Боевски се озова на свобода продължава да търси логични отговори. Моята версия е много спекулативна, защото изхождам от едно общо знание, не знам нищо конкретно по случая. Очевидно няма никаква адвокатска експертиза как точно седят нещата. Никой не даде смислено обяснение на това, а същевременно има много сънародници, които лежат в бразилски затвори. Смята се, че поне 40-50 българи излежават присъди там. Но така или иначе, факт е, че никой някак си не се ориентира какво точно става. Самото бразилско правителство и правосъдие би трябвало да имат някакъв мотив защо това се случва. В този смисъл имам две хипотези, свързани със случая.

Първата е, че е възможно да има споразумение с прокуратурата. Не ми е много ясно защо това се случва сега, две години по-късно след произнесена и потвърдена присъда на две инстанции. В американското и английското правосъдие има такава практика, има достатъчно възможности да бъде постигнато такова споразумение. Не знам обаче каква е практиката в Бразилия.

Втората хипотеза е, че става въпрос за обикновена корупция. Все пак Бразилия е една много силно корумпирана държава. В това отношение тя е на нивото на България. През лятото по едно и също време имаше антикорупционни протести в двете държави. Затворите в Бразилия са сравними с руските и американските като затворническа култура. Имаше примери буквално на война в град, защото там се преместват лидери на някакви групи от един затвор в друг, по-строго охраняван. Намеси се армията. Бяха избили маса полицаи. Така че това е някакво обяснение - да се е намерила някаква дупка в тяхната затворническа или правоохранителна система, която да позволява такова екстрадиране.

Появи се хипотеза, че освобождават затворите в Бразилия заради световното първенство по футбол догодина. Това може да се разбере дали е така, но на мен ми се струва, че присъдата на Боевски е твърде висока. Вероятно биха изпразвали затворите от хора са леки присъди, а не с такива големи.

Така или иначе по принцип Боевски постави институциите в шах. При задържането му имаше дебати в обществото какво се случва с него - имало ли е наркотици, няма ли, подхвърлили ли са му ги и т.н. Толкова много шум при влизането му в затвора и сега изведнъж се появява тук, свободен и безгрижен.

Според мене едно от нещата, при които топката вече не е в градината на Външно министерство, е липсата на договор за правна помощ с Бразилия. При положение, че какво ли няма в Латинска Америка - гълтачи, трафиканти, които са залавяни с наркотици в багажа, моряци по кораби и яхти и т.н. Така че подобен договор е много наложителен с оглед на бъдещи подобни случаи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай