Путин получи кърваво послание

Напомнят му, че дори в родния му град не е недосегаем

Путин получи кърваво послание | StandartNews.com

Една от основните версии е, че атентатът в Санкт Петербург е напомняне от страна на хора, свързани със Сирия, към Владимир Путин, че дори в родния си град той не може да се чувства недосегаем. Ето защо атентатът може да бъде определен като предизвикателство към руския президент. Как да не е предизвикателство, след като експлозията гръмна в момент, когато той се намираше в града. Това е неговият роден град и на голяма част от управляващия в момента елит в Русия. Ако атентатът е извършен от джихадисти, свързани с "Ислямска държава", на техния език той би трябвало да гласи - "виждате ли, и във вашия град можем да ви намерим".

Атентат от подобен мащаб за първи бива извършен в северната столица на Русия.

Целта на всяка подобна атака е да всява страх. Нямам предвид у президента Путин, но да не забравяме, че през 1999 година именно той беше човекът, изрекъл цветистата фраза, че

ще удуши терористите в нужника

18 години по-късно обаче тероризъм продължава да има. Атентати бяха извършени и през 2011, и през 2013 г. След изказването на Путин за "нужника" Русия беше нестабилна през 90-те години на миналия век. Всъщност на практика Русия е буквално във война с много райони и страни. Тя има няколко открити конфликта - с Азербайджан заради Нагорни Карабах, с Грузия заради Абхазия и заради Южна Осетия, с Молдова заради Приднестровието, с Украйна заради Крим. Да не говорим пък за Сирия. Русия се намеси в сирийския конфликт и то подкрепяйки един човек, ненавиждан от част от сирийското население.

След терористичен акт мерките се втвърдяват, но има и нещо друго – това показва и самата нестабилност в Русия въпреки изградения силов вертикал на властта, въпреки структурните промени в армията и полицията и парите, които се отделят за службите за сигурност.

По принцип подобни драматични събития като тези в Санкт Петербург

се използват също така и в политиката

Вероятно въпроси като корупцията, срещу която имаше протести в страната, ще отидат на заден план. Дори отвличането на вниманието да не е целта на терористите, то се случва. Хората сега говорят за това, което най-болезнено ги засяга в момента - сигурността, а не за проблеми като корупцията.

Не бива да забравяме също така, че всеки терористичен акт цели дестабилизация на обстановката. Така е и в Русия. За съжаление, няма отговор на въпроса колко още атентата могат да бъдат извършени. За да има някакво подобрение, е нужна промяна както в света, така и в Русия. Би трябвало да се тръгне оттам, откъдето са най-зле нещата - от Ирак, от Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай