Проверяват Коко за черно тото

Проверяват Коко за черно тото | StandartNews.com

Мащабна акция срещу незаконните залагания във футбола провежда МВР, потвърдиха за "Стандарт" от ведомството. На прицел са резултати на "Локомотив" от миналия сезон, докато начело на клуба беше Коко Динев. Също така и "Любимец", който преди лятото също се подвизаваше в елита. Акцията е на служители на ГД "Криминална полиция", съвместно с международни партньорски служби и се осъществява под надзора на Специализираната прокуратура, съобщиха от МВР. Тя е по сигнал на БФС в координация с УЕФА.

В София от седмица е представител на европейската футболна централа, който е имал няколко срещи с представители на МВР. Новината потвърди пред "Стандарт" Марио Костурков, отговорник за борба с "черното тото" в БФС.

В сряда в срадата на Главна дирекция "Криминална полиция" в столичния квартал "Младост" минаха куп известни футболисти, играли в "Локо" (Пловдив) миналия сезон. Сред тях голмайсторът на "А" група Мартин Камбуров, настоящият защитник на ЦСКА Александър Тунчев, Йордан Тодоров, сега в софийския "Локо", Кирил Котев от "Черно море", също бивш кадър на Лаута. Ден по-рано през МВР са минали вратарят на пловдивчани Йордан Господинов и други негови колеги. Вчера на разпит беше и халфът Иво Иванов, който игра миналия сезон в "Любимец" , а сега е част от софийското "Локо". "Питат ни дали знаем за уредени мачове и схеми за уреждане на срещи", заяви Иво Иванов. Той отговорил пред полицаите, че не знае и не участва в такива. По-късно пред сградата беше забелязан и Стивън Петков, чийто права бяха спрени тази есен заради опит за манипулация на мача на младежките национали. Той обаче обърна колата, като видя репортерите. Заедно с него са разследвани Даниел Гяуров и Григор Григоров, а "Лудогорец" веднага изхвърли Стивън.

Футболистът на "Локомотив" (Пд) и бивш халф на "Любимец" Георги Вълчев също беше София за разпити. Най-вероятно сред привиканите от МВР са и няколко съдии, сред които Таско Тасков и Калин Людмилов. Автомобилът на втория беше паркиран отпред. Във влизащо през портала Ауди пък беше забелязан човек, приличащ на Таско.

Девет души са задържани за 24 часа, съобщиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи (МВР). За тях се предполага, че съпричастни към дейността на групата. И уточниха, че са намерени и иззети вещи и документи, "съотносими към предмета на доказване на престъпната дейност на група, занимавала се с манипулиране на спортни събития". Образувано е досъдебно производство за престъпление.

Полицията е извършила претърсвания в шест града в страната. Намерени и иззети са вещи и документи, които доказват, че групата се е занимавала с "черно тото".

"Стандарт" научи, че най-вероятно става въпрос за разследване по сигнали от чужбина. УЕФА и "Европол" засекли банкови движения след сигнали на системата за необичайни високи залози, който се контролира от европейската федерация и водещите букмейкъри. От тях се виждало, че от сметки в Англия и Австрия се захранват българи или техни "мулета". Акцията тече от година, но заради разкриване на банкови тайни, се проточила. С парите се залагало в азиатски къщи. После печалбата се деляла по веригата. Така например още преди няколко седмици било разпитано и едно от "мулетата", което изкарало 90 000 евро от български мач със залог от 3000 евро. Посредникът дал съмнителното обяснение, че не работи за никого и не се отчита, а просто е имал късмет. Парите вече бил изхарчил по екскурзии.

Тези дни се очаква да бъдат привикани и футболни босове. Упорито се говори, че първият от тях ще е Коко Динев - доскорошният шеф на "Локо" (Пловдив), който отдавна не се е мяркал в публичното пространство. Засега няма съмнения към други клубове. Става въпрос за по-стари сигнали, потвърди Марио Костурков. Иначе тази есен футболният съюз глоби "Марек" с 10 хиляди лева заради съмнения от УЕФА за участие в уговорен мач.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай