Протестите няма да вдигнат лихвите

Протестите няма да вдигнат лихвите    | StandartNews.com

Протестите и оставката на кабинета създават несигурност у хората и част от тях взимат решение да отложат по-сериозни финансови сделки като например покупка на жилище с ипотека. Но много зависи колко ще продължи процесът. Ако много бързо водещите фигури в политическия живот намерят решение и излязат със силен служебен кабинет, който започне да подготвя изборите, няма да има свиване на пазара. Ако обаче протестите, колебанията и политическите борби продължат в по-дългосрочен план, най-вероятно някои хора ще отложат сделките, които са планирали да направят тази година. За хората покупката на имот чрез ипотека е много сериозна финансова сделка и когато виждат по-несигурна среда, предпочитат да изчакат.

По-скоро не очаквам повишение на лошите кредити поради ситуацията в страната. През последните 6 месеца на 2012 г. имаше колебания, тоест в някои месеци нещата се подобряваха. Сега през първите два месеца на 2013 г., които са по-тежки поради по-засилените харчове на домакинствата, можем да видим леко покачване на лошите кредити, но това не се дължи на политическите събития. През следващите месеци ще станем свидетели на леко подобрение, защото стратегията на домакинствата през последната година е да се освобождават от задълженията. Така, че не очаквам покачване на лошите кредити, даже в края на годината мисля, че ще се стигне до свиване на обема им.

От гледна точка на цената на кредита мисля, че няма да има отражения на случващото се поради свития пазар у нас. През последните 3 години условията и цените на заемите се подобряват, тъй като банките се опитват да мотивират хората да се върнат на пазара на кредитите. Дори това, което се случва в страната, няма да повлияе на цената на кредита и тя ще продължи да се подобрява.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай