Сряда,

Приятелят на Бога

От: Администратор -
2187
Приятелят на Бога
A
A
A

Свети Иоан Рилски е нашият пример в битката за доброта

отец Ангел Ангелов, протосингел на Софийска епархия

Стискам в ръката си едно левче, монетата, която видимо прилича на едно евро и с която не ще успееш да купиш много неща в съвременна България. Първото, което ми идва наум, е, че можеш да пътуваш в метрото, или по-точно казано, един лев е стойността на билета за градския транспорт. С едно левче можеш да вземеш нещо за храна, хляб или чаша кафе и с това приключват неговите скромни възможности. Прехвърлям левчето между пръстите си и на обратната му страна грейва онзи образ, който в бързината на ежедневието ние не забелязваме. Образът на дивния старец - светец, рилския Чудотворец, преподобния Иоан, който дори и от лекия релеф на монетата излъчва благост и любов, стискайки кръстното знамение в ръка. Една малка икона, която носим в дните си на тяхната динамика и монотонност, даряваща надежда чрез топлата молитва на светия старец. Потънали в грижи за възможностите на собственото си пазаруване, ние не осъзнаваме, че в повечето случаи, когато разменяме тази монета, с която плащаме или я получаваме като ресто, ние разменяме парченце святост, причината за което е Рилският светец.

Спомням си колко недоволство имаше за това, че ликът на светеца стои върху монетата. Говореха за профанация на вярата, за недостойнството и подигравката с веровите чувства на християните. Какво ли още не говореха, но тогава осъзнах, че всички ние, вярващи и невярващи, бедни и богати, щастливи и огорчени носим някъде в грубите си и евтини палта или в скъпите и изискани костюми тази пара, монетата, с която можеш да купиш малко от земното, но много от небесното. С нас е този, който вярвам винаги застъпничи пред Престола на Господа, свети Иоан. Неговата икона, неговият лик топли вярващия, държейки в дланите си монетата и просейки неговата любов. С право един мой приятел казва, че св. Иоан е генератор на святост за българската земя. Той е монахът, загърбил този свят с всичките му временни радости, за да отиде там в пустинята и се изправи пред трудностите, влизайки в онази битка със злото, краят на която винаги е предизвестен в полза на доброто. Злото, чиято природа е пуста и неестествена и именно там в пустотата можеш да го откриеш и предизвикаш неговата същност. С това познание тръгва анахоретът, който истински повярвал в Господа, без никакво колебание пристъпва в духовната борба, издигайки знамето на победата, Кръста Господен, за да срази злото в дните на времето и спечели победата в света.

Цялото земно житие на свети Иоан Рилски е една постоянна битка за примиряването на този реален свят с вечността на рая. Битка за преобразяване на човешката грешна природа в божествена благодатна реалност. Борба с греховността и насищане с доброта на човешкия живот. Това е той, светият мъж, рилският Чудотворец, който винаги стои в съзнанието ми с образа на благия старец, обхванал всичко в този свят през погледа на любовта. Мисля, че и това е най-краткото определение за светец - онзи, който винаги и всичко поглежда чрез любов. Много любов, с която облива народа си и го свързва с вечността на Бога.

Днешният свят все по-ясно показва, че не се нуждае от любов. От тази любов, която същностно е свързана с нас чрез акта на Божието творение. Затова появата на светеца в живота на съвременния човек е чудо, което преобръща неговата същност и обдарява с много обич. Светецът разкрива пред нас различното, дава възможността за проглеждане към другото, онова, което е над вещите в света, Божественото, което въвежда в истинското щастие. Свети Иоан е носител на това щастие. Истинското щастие, което носи привкуса на вечността и което те прави приятел на Бога.

Вървя по малката софийска улица, която носи името на цар Калоян, и чувам игривата мелодия на онзи весел музикант, който разпъва своя акордеон на отсрещния ъгъл. Спирам пред него, радостен съм, той целият сияе в белотата на голямата си лъчезарна усмивка. Поклаща глава в ритъма на мелодията, пръстите му енергично подскачат по клавишите, доволен е от това, което твори, а аз бъркам в джоба си, за да извадя оная пара, монета, с която можеш да купиш малко от земното, но много от небесното.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички