Потомка на Шишман е погребана на остров

Потомка на Шишман е  погребана на остров  | StandartNews.com

Ботевградското поле е било езеро, установиха учените

Археологът от Националния исторически музей Филип Петрунов направи първото сензационно откритие за археологическия сезон 2016 г. По-точно находките са две. При разкопки на старинния храм "Св. Георги" край село Трудовец, които станаха възможни благодарение на финансиране от община Ботевград, стана ясно, че храмът е бил построен на остров - в плитко езеро, което след ХIV век е пресъхнало.

Светата обител е била изградена масивно, с големи квадри. Ползван е катохрам-костница на местната българска аристокрация, управлявала района от крепостта "Божинишки Урвич". От там е и известният надпис: "Аз, севаст Огнян, бях кефалия при цар Иван Шишман и много зло патих. По това време воювахме с турците. Аз държах за вярата на цар Иван Шишман".

Районът около Трудовец е спадал към родовите владения на Шишмановци, които се простират от Белград през Видин до Ловеч. А доказателство, че и Ботевградското поле е влизало в тях и че именно църквата до Трудовец е била и семейна гробница на Шишмановци, се потвърждава от открития от Филип Петрунов гроб на млада жена с богати накити. На един от пръстените има монограм "Шишманов род", което е другото важно откритие. Предполага се, че става въпрос за знатна дама от семейството на Шишмановци.

Търсят съкровища на пъпа на София

Археолози ще търсят съкровища до най-старата църква в столицата "Света София". Това ще стане през следващите четири месеца, когато започва сеизмичното укрепване на храма.

Ще бъдат направени седемметрови изкопи отстрани на църквата. В тях ще бъдат сложени противоземетръсни шайби, които да гарантират, че сградата ще издържи най-висока степен на земетресение. Докато трае укрепването, ще има ограждения пред храма, ще бъде сложен асфалт. Няма да има проблеми хората да посещават църквата, увери столичният зам.-кмет Тодор Чобанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай