Постоянно откривам нови чудеса в България

Постоянно откривам нови чудеса в България | StandartNews.com

Юрий Исаков, посланик на Русия

Когато пристигнах в София като посланик преди пет години, аз се оказах за първи път в страната ви и оттогава се старая да науча за нея и да видя колкото може повече интересни места. България, както много точно я нарече академик Д. Лихачов, е "държава на духа". И е приятно да се види, че Вашата инициатива помага да се разкрие и да се почувства този дух.

Страната ви възхищава с уникално съчетание на природни феномени и паметници на древни култури. Тази сплав е толкова прекрасна, че ми е трудно да избера само едно "чудо на България". Перперикон, Рилските езера, тракийските светилища, Триградското ждрело, златните съкровища, Рилският манастир, Царевец. Трябва да призная, че през 2009 г. дори използвах служебния си ресурс, за да "убедя" служителите на посолството да гласуват заедно с мен за включване на Белоградчишките скали в списъка на "Седемте нови чудеса на света".

Между другото подобни кампании се провеждат и в Русия. Преди около месец завърши проектът "Русия 10", превърнал се в истинска културно-историческа "олимпиада", която спечели Коломенският Кремъл.

Признавам, далеч не всички "чудеса на България" успях да видя със собствените си очи. Още повече, че тук има множество потресаващи природни и културно-исторически паметници, които не са влезли в пътеводителите - да вземем например светите български манастири и храмове.

Без съмнение тази хубава инициатива ще помогне не само на българите, но и на много мои сънародници, обикнали страната ви (и трябва да отбележа, че броят им нараства всяка година), да открият за себе си нови неща за чудесната и неповторима България. А това е толкова важно, за да не изчезне уникалната ви национална идентичност в обезличената "световна паяжина".

Желая ви успех и всичко най-добро на участниците в проекта!

Юрий Исаков
Извънреден и пълномощен посланик
на Руската Федерация в Република България

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай