Последен шанс или глътка въздух за Гърция

Последен шанс или глътка въздух за Гърция | StandartNews.com

Иска ни се да вярваме, че всичко най-трудно е останало в миналото. Че Гърция е спасена и сега след половин година хаос най-накрая можем да се отпуснем. Но за съжаление решението на Еврогрупата да предостави на Атина трети пакет с финансова помощ е само поредната глътка въздух. След съставянето на новата управляваща коалиция в Гърция, в която влязоха леви и крайнодесни сили /учудващо, че толкова крехко правителство до момента остава на власт!/, икономическата ситуация в страната продължава да се влошава. Държавният дълг спрямо БВП ще расте и в бъдеще и както твърдят в хор МВФ, ЕК и ЕЦБ страната няма да бъде в състояние да го обслужва. Европейците на свой ред въобще нямат намерение да опрощават на гърците техните дългове и да губят своите пари, дори и от възпитателни съображения - та нали ако сега бъдат опростени гръцките дългове, тогава при бъдещи кризисни ситуации същото ще започнат да искат италианците, французите или испанците

. За момента най-голямата отстъпка, на която са готови европейците, е да се отсрочат плащанията. Именно заради тези възпитателни съображения МВФ задължително трябва да продължи да участва в преговорите с Гърция. В някаква степен той играе ролята на "охранително куче", което от време на време трябва да бъде пускано от синджира, когато длъжникът започне да се държи прекалено неадекватно. Без участието на МВФ нахалното гръцко правителство най-вероятно щеше да успее да склони сговорчивите представители на Еврокомисията, Франция или Италия. Гърция се плъзга към рецесия. Постигането през следващите три години на възобновяването на икономическия растеж е истински херкулесов подвиг. Съмненията по повод на това дали настоящият министър-председател Алексис Ципрас може да бъде Херкулес са напълно уместни. За начало той трябва да се заеме със спасяването на собствената си партия СИРИЗА, която се разпада. След това трябва да се концентрира върху предизборната си кампания и не е изключено съставянето на ново правителство. За всичко това ще отиде ценно време и дори месеци. Последното, от което в момента се нуждае Гърция, е политическа неизвестност и нестабилност. Това е истинска отрова, отблъскваща инвеститорите. Министрите от еврозоната уверяват, че те отново са си възвърнали доверието в гръцкото правителство, защото, виждате ли, новият министър на финансите Евклидис Цакалотос е много симпатичен тип. Но това не стига. Сега трябва да бъдат извършени реформи, да се преструктурира държавното устройство, необходим е напълно нов бизнес модел за страната. Може ли да очакваме това от екипа на Ципрас?

По същество, той не изпълни нито едно от своите популистки предизборни обещания, той се чувства жертва на шантаж, смята поредния пакет от помощи за грешка. При това именно на него ще му се наложи да изпълнява в момента исканията на международните кредитори. Едното не се връзва с другото. И това отлично разбират министрите в Брюксел. От части по тази причина те все още се надяват, че в Гърция ще се случи някакво политическо чудо.

Третият многомилиарден пакет с финансова помощ за Гърция, благодарение на който нейният държавен дълг ще нарасне до невероятните 200% от БВП /според Маастрихтския договор размерът на дълга не трябва да превишава 60% от БВП/, ще стане последният шанс за страната. Ако гърците не се възползват от него, вече никой няма да може да спре излизането на Атина от еврозоната.

Няма ли да стане така, че парите ще свършат, а Гърция няма да се оправи от последиците на кризата? Следващата седмица в Бундестага ще се гласува третият пакет с финансова помощ. Никой не иска да бъде сега на мястото на германските депутати. И някак си езикът ти не може да се преобърне, за да ги посъветваш да кажат решително "ДА".

(Пред БГНЕС)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай