По-малко партийци в листите, повече електорат

По-малко партийци в листите, повече електорат | StandartNews.com

Има близо милион избиратели, които ще се люшкат в избора си до последно, казва Кольо Колев

Скандалите във всяка партия, когато ги има, влияят зле за нейното представяне на изборите. Хората си казват - те не могат сами да се оправят, а искат да оправят нас. Но при реденето на листите егото често пъти взема връх. Що се отнася конкретно до напрежението покрай червените листи, това до голяма степен е и продукт на желанието на председателя на БСП Корнелия Нинова да лансира нови лица не само в партията, но и в бъдещата парламентарна група. Съвсем естествено при това положение някои трябва да отстъпят, а пък те не чувстват особено в настроение да го направят. Още повече, когато става въпрос и за авторитетни лица извън самата партия. Естествено да се стигне до брожение: "Ние за какво се бихме толкова време, а сега да не ни слагат за депутати". В общи линии нормални процеси. Единствената партия, в която такова нещо не се случва, разбира се, е ГЕРБ. Там няма такива заигравки като демократизъм и вътрешнопартийни дискусии. Там се случва това, което вождът каже. В този смисъл, те

са по-добре откъм риск за вътрешни раздори

Друг е въпросът доколко това е добре като цяло за една партия. В случая, при БСП, желанието за обновяване доведе до включване в листите на хора извън самата партия като Иво Христов, Елена Йончева и Тома Томов, а и не само те. А това съвсем естествено поражда напрежение вътре в рамките на партията. Присъствието на интелектуалци в листите на БСП обаче й дава доста добри позиции. Хората гледат - тук водач, примерно, е човек, завършил Сорбоната, специализирал еди къде си, от другата страна- човек, завършил ВИФ, направил добра кариера в системата на МВР. Разликата е чувствителна. Разбира се, основното е доверието в съответната партия от една страна. Специално при тези избори голямата дилема е следната - от една страна е офертата: "Искате ли още от същото", или: "Не ви ли писна". Това е, което ще реши изборите. Докато лицата са символи по-скоро. Имат значение, но не чак толкова голямо.
След изборите, ако не може да се сформира правителство, служебното правителство по необходимост ще остане да управлява.
Бойко Борисов даде заявка, че ако ГЕРБ загуби, това, което ще се опита да направи, е бързо да се приеме референдума на Слави, парламентът да се разпусне и да се насрочат нови избори. Това

ще бъде неговият шанс за повторно раздаване

Но, разбира се, всичко това нещо ще зависи до голяма степен от резултата от изборите.
Пак от резултата зависи и шанса на БСП да направи коалиция с други партии. Ако соцпартията получи 7-9 процента преднина пред ГЕРБ, тогава Патриотите с кого ще играят ?
Възможно е БСП да търсят коалиция и със съюза на АБВ и Движение 21, ако формацията премине 4%-ата бариера. Между другото, при ГЕРБ вариантите за потенциални съюзници не са много повече. Пак имаме Патриотите, евентуално Веселин Марешки, ако той успее да мине бариерата.
А резултатите на изборите е напълно възможно да бъдат много изненадващи, тъй като има близо 1 милион избиратели, които традиционно не гласуват, но поради опцията за задължителност на вота, сега ще отидат до урните. А тези избиратели могат да изстрелят на върха всеки. Те са като вълна, те се люшкат и ще се определят до голяма степен в последните дни.
За избора им могат да повлияят и изцепки като тази на генералния секретар на Европейската народна партия Антонио Лопес, който тръгна да се кара на Корнелия Нинова, че е против търговското споразумение СЕТА.
Получи се чудесен подарък, както за Патриотите, така и за БСП. Поради простата причина, че тук хората настръхват и казват: "Хайде, не стига, че ни писнахте, ами вие ще ни кажете кой става и кой не става и какво да правим със собствената си страна". Така дори подобни намеси отвън може да изиграят голяма роля за резултата от изборите, които далеч не са решени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай