По-добре върнат данък от необлагаем минимум

По-добре върнат данък от необлагаем минимум | StandartNews.com

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал

Ако трябва да се избира между необлагаем минимум и възстановяване на данък върху дохода на физически лица до определен размер, определено второто е по-добро. Първо, защото не се нарушава плоският данък, който е много лесен за администриране и много прост - взимаш 100 лв. и ти удържат 10 лв. веднага. Не се налага да се изчислява стигнал ли си някакъв минимум, не се пишат много документи, не се правят справки и т.н. Ние бихме рязко се противопоставили, ако се отива към отмяна на плоския данък и въвеждане на необлагаем минимум.

Втората причина, поради която това решение е по-добро, е, че е социална мярка, която освобождава от данък нискодоходните слоеве на населението. Тази мярка ще струва много по-малко средства на бюджета, отколкото ако се въведе необлагаем минимум. Смятам, че такава стъпка е компромисна и бюджетът може да си я позволи. Ние бихме рязко се противопоставили, ако се отива към отмяна на плоския данък и въвеждане на необлагаем минимум.

Отчитаме, че все пак ще има известен допълнителен натиск за преминаване на доходи в сивия сектор, за да може работници да се възползват от отстъпване на данък. Не го отричаме. Но все пак този натиск ще бъде ограничен от минималните осигурителни доходи, под които не може да се пада за съответната категория работници и икономическа дейност. Просто трябва да се засилят контролните функции. Но не смятаме, че криминализирането на укриването на осигуровки ще реши проблема със сивия сектор. Защото е трудно доказуемо. Освен това има известни страхове, че криминализирането на укриването на осигуровки може да се използва за рекет срещу определен бизнес.

Според нас повече трябва да се наблегне на анализите на риска и на ревизиите по аналог. Това означава, че ако в две предприятия със сроден бизнес и в един и същ регион се наблюдава съществена разлика в заплатите - за една и съща работа в едното се получава 1000 лв., а в другото - минималният осигурителен праг, може да се очаква, че имаме укриване на реалните заплати. Данъчните трябва да правят ревизиите там, а не безразборно и масово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай